Geld ‘mindset’ 💶 | Korting staat gelijk aan rendement ✅

Delen:

Een geld ‘mindset’ is een manier van denken over geld. Sinds kort ben ik korting op eenzelfde manier gaan zien als rendement op een investering. Het werkt voor mijzelf motiverend om korting te  zien als rendement om meer geld te besparen én investeren. Indien je bijvoorbeeld 100 euro investeert en je hebt een rendement van 10% dan heb je hierna 110 euro. Het rendement op de inleg van 100 euro is dan 10 euro. Indien je in plaats van een investering voor 100 euro boodschappen doet en je bespaart 10 euro dan heb je ook een rendement van 10% (10/100 = 10%). Uiteindelijk komt het hiermee op hetzelfde neer: 10% rendement. Het grote verschil is natuurlijk wel dat je bij een investering die 100 euro niet kwijt bent en bij boodschappen doen wel.

De reden waarom het interessant is om korting als rendement te zien is dat je rendement door deze geld ‘mindset’ erg hoog kan zijn. Indien jij een product koopt waarbij geldt ‘1 + 1 bonus’ dan is je rendement 100%! Waar krijg je dit op de beurs? Nergens behalve als je misschien in crypto handelt of toevallig een aandeel Tesla in je portefeuille hebt zitten. Met andere woorden: het is de moeite waard om dankzij een slimme geld ‘mindset’ geld te besparen op simpele zaken als boodschappen.

Lees ook: WAAROM IK ALTIJD MEE DOE AAN EEN BELEGGEN BONUS ACTIE!

Bij voorkeur geen voorraden aanleggen indien geen korting geldt

In de bovenstaande veronderstelling dat korting gelijk staat aan rendement zal je begrijpen dat het niet slim is om grote voorraden aan te leggen van een product indien geen korting geldt. Leg bij voorkeur een minimale tot geen voorraad aan. Dit biedt namelijk de ruimte om als het even kan wel van een aanbieding gebruik te maken en hiermee wel rendement te maken dankzij korting.

Het is natuurlijk overigens niet te voorkomen om van sommige producten alsnog bescheiden voorraden aan te leggen ook al geldt geen korting. Sommige producten komen domweg nooit voor in de aanbieding of zijn essentieel om altijd ruim voldoende in huis te hebben. Op deze producten kun je dan simpelweg je “verlies” nemen door meer geld uit te geven (vanwege geen korting en hiermee geen rendement). Het grote belang hierin is denk ik vooral dat je jezelf financieel bewust bent van het feit dat je rendement kunt verdienen door producten met korting te kopen. Probeer daarom altijd als het even kan een specifiek product in de aanbieding te kopen en de voorraad van producten zonder korting zo laag mogelijk te houden.

Bij voorkeur wel voorraden aanleggen indien wel korting geldt

Om optimaal rendement te maken op je besteedde geld is het slim om voorraden aan te leggen indien er wel een korting geldt. Het is slim om je koopbehoefte aan te passen op hoe goed een aanbieding is. Indien bijvoorbeeld een ‘1 + 1 bonus’ aanbieding geldt op WC-papier is het slim om dit te kopen. Je hebt het sowieso nodig en daarnaast is je rendement op de aanschaf hiervan 100%! De inleg om normaal gesproken WC-papier te kopen is bijvoorbeeld vijf euro voor 16 rollen. Nu krijg je dankzij de ‘1 + 1 bonus’ aanbieding 32 rollen voor vijf euro. Hiermee heb je 100% rendement op je inleg omdat je hierdoor vijf euro hebt bespaard. Het grote verschil ten opzichte van een investering is natuurlijk wel dat je je inleg kwijt bent. Hier krijg je wel iets voor terug: WC-rollen.

Bij voorkeur wel voorraden aanleggen indien wel korting geldt met de geld 'mindset'
100% rendement op WC-rollen met een slimme geld ‘mindset’

Als er daarentegen een korting geldt van slechts 2% dan zou je jezelf kunnen afvragen of dit wel slim is om te kopen. Waarom zou je een voorraad aanleggen als je slechts 2% korting kunt krijgen terwijl volgende week misschien een aanbieding geldt met 20% korting. 20% rendement is lastig te behalen op de beurs maar 2% daarentegen krijg je soms ook nog op een spaarrekening zoals bij Openbank. Dit om aan te geven dat het altijd slim is om in overweging te nemen hoe je je geld het beste aan het werk kunt zetten. Wil je je geld in voorraden steken voor slechts 2% rendement of leg je geen tot zo weinig mogelijk voorraad aan en investeer je dat geld in plaats daarvan zoveel mogelijk op de beurs? Ik kies liever voor dat laatste door mijn voorraden te beperken tot een minimum.

Lees ook: FINANCIEEL BEWUST HAMSTEREN TIJDENS CORONACRISIS

Conclusie: wat betekent deze geld ‘mindset’ in de praktijk?

Wij doen nog niet zo lang online boodschappen bij de Albert Heijn. Ik had er altijd een handje van om bij ‘offline’ boodschappen voorraden aan te leggen van bijvoorbeeld producten zoals: havermout, cola en noten. Ook indien ze niet in de aanbieding waren. Ik was mij simpelweg niet zo bewust van het feit dat ik mijn geld beter aan het werk kon zetten (investeren) om rendement te maken dan in nutteloze voorraden steken zonder korting die ook nog eens niet per sé nodig waren! Een voorraad aanleggen geeft een fijn gevoel, dat begrijp ik. Ik probeer sinds kort met deze voor mijzelf nieuwe geld ‘mindset’ echter wel alleen nog voorraden aan te leggen van boodschappen met een korting van meer dan 10%. Een korting van minstens 10% betekent een direct rendement van minstens 10%! Dat is de moeite waard. Er zijn weinig investeringen die zo snel zo’n resultaat opleveren.

Ik ontkom er uiteraard niet aan om ook producten te kopen zonder korting. Het gaat uiteindelijk om de geld ‘mindset’! Is deze specifieke geld ‘mindset’ een ‘eye opener’ voor jou of keek je altijd al zo naar korting? Ik ben benieuwd. Laat het weten in een reactie onderaan deze blog.

Lees ook: KORTING ZORGVERZEKERING: DRIE MANIEREN VOOR EXTRA KORTING


Disclaimer: De door Geldhamster.nl in deze blog verstrekte informatie is geen financieel advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de financiële keuzes die je maakt n.a.v. het lezen van deze blog.

Delen:

2 Antwoorden aan “Geld ‘mindset’ 💶 | Korting staat gelijk aan rendement ✅”

  1. Als ik online boodschappen bestel bij AH dan ga ik in de app eerst naar de bonusartikelen. Ik kijk dan wat ik nodig heb en bestel dan die artikelen. Koffie en wasmiddelen bijvoorbeeld zijn heel vaak in de bonus van 1+1 gratis. Ik zorg dat ik er zoveel in voorraad neem, dat ik tot de volgende 1+1 aanbieding vooruit kan. Ik hoef dit soort artikelen nooit per stuk te kopen. Dan heb je nog vaak de bonusaanbiedingen van 10 of 25% korting, ook interessant. Op de factuur of kassabon staat altijd hoeveel voordeel je hebt gekregen en dat geld zet ik op een apart spaardoel van mijn betaalrekening. Wij zijn een tweepersoonshuishouden en ik spaar op deze manier ongeveer 75 euro per maand, waar we weekendjes van weggaan of gezellig van uit gaan eten (nu kunnen dat soort dingen natuurlijk niet, dus het loopt lekker op). Ik zie deze besparingen dus ook als een soort rendement waar we leuke dingen van doen. Ik kan het iedereen aanraden; je geniet dubbel van die uitjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.