Financieel bewust hamsteren tijdens coronacrisis

Delen:

Hamsterééééén! of toch liever niet?

Hamsterééééén! Iedereen kent die slogan natuurlijk. Lange tijd was hamsteren niks om je voor te schamen. Wie maakte zich er niet schuldig aan? Sinds de coronacrisis is hierin verandering gekomen. Hamsteren zou bijvoorbeeld egoïstisch en asociaal zijn. Ik ben van mening dat er niks mis mee is. Zo lang je het niet overdrijft en als je jezelf er maar financieel bewust van bent, waarom je het precies doet. Na het lezen van deze blog, hoef je je niet meer schuldig te voelen als je kiest voor financieel bewust hamsteren!

Lees ook mijn blog over digitaal koopzegels sparen bij de Albert Heijn. Misschien wel handig als je van plan bent om te hamsteren?

Laatste update: 17/11/2020

Financieel bewustzijn bij het hamsteren

Financieel bewustzijn is een competentie die je jezelf kunt aanleren. Als jij bewust bezig bent met geld, dan ben je financieel bewust. Daarnaast ben je het als je inzicht heb in hoe alles werkt in de financiële wereld. In deze blog wordt aan de hand van een voorbeeld, het verschil duidelijk tussen iemand die er voor kiest om financieel bewust te zijn en iemand die dat niet is.

Definitie hamsteren

De definitie van hamsteren is mensen die grote voorraden kopen. Zulk soort mensen worden ook wel hamsteraars genoemd. Hamster is de metafoor die we zullen gebruiken voor hamsteraar. In deze blog zullen we het voorbeeld uitwerken aan de hand van twee types van hamsters: de financieel onbewuste en bewuste hamsters.

Financieel onbewust hamsteren

De financieel onbewuste hamster heeft als enigste doel het simpelweg hamsteren om te hamsteren. Het besparen tijdens het kopen is van ondergeschikt belang. Indien er gevoelens zijn van angst en/of een andere emotie gaat dit type hamster over tot actie. Een voorbeeld van angst is de aankoop van wc-papier omdat iedereen het hamstert uit groepsdruk en omdat je bang bent dat er geen voorraad zal zijn, als je de volgende keer komt hamsteren in de supermarkt.

Financieel bewust hamsteren

Verse producten niet hamsteren

De financieel bewuste hamster heeft als doel om op een slimme manier te besparen op terugkerende uitgaven. Dit kunnen bijvoorbeeld de wekelijkse boodschappen in de supermarkt zijn. Iedereen heeft wel een lijstje met verse producten die iedere week gekocht worden, denk bijvoorbeeld aan: melk, eieren, kwark, brood, en yoghurt.

Houdbare producten wel hamsteren

De financieel bewuste hamster vind verse producten niet interessant. Deze producten zijn niet geschikt om te hamsteren omdat ze relatief kort houdbaar zijn. Het type product waarvan het hart van de financieel bewuste hamster sneller van gaat kloppen zijn houdbare producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: cola, wc papier, koffie en pindakaas.

Alleen aanbiedingen hamsteren

De financieel bewuste hamster komt in actie, indien wordt voldaan aan twee voorwaarden: houdbare producten en een goede aanbieding. De enigste uitzondering waarin een financieel bewuste hamster een vers product gaat hamsteren, is als die verwacht dat het binnen een week op zal zijn. Door een aanbieding, kan er bij financieel bewust hamsteren bespaart worden zonder egoïstisch of asociaal te zijn.

Vragen om te stellen tijdens financieel bewust hamsteren

Stel wc papier is in de aanbieding waarbij geldt 1+1 gratis. De eerste vraag die de financieel bewuste hamster zichzelf stelt is: heb ik hiervan niet al voldoende op voorraad? De tweede vraag die volgt is: heb ik het nu nodig of kan ik beter op een eerstvolgende aanbieding wachten? Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je gaat hamsteren om te hamsteren. Je zult echter zien dat mensen echt niet raar op zullen kijken, als jij bezig bent met financieel bewust hamsteren.

Lege schappen door niet financieel bewust hamsteren

Fijn gevoel toch: financieel bewust hamsteren? Het spreekt voor zich dat het voordelig is om te hamsteren als er aanbiedingen zijn. De supermarket houdt er rekening mee dat mensen dit zullen doen. Een supermarkt zal een inschatting maken van de hoeveelheid van een product dat mensen zouden kunnen gaan hamsteren. Op basis van die inschatting kopen ze natuurlijk ruimschoots in om voorraad aan te leggen. Hiermee kan een leeg schap worden voorkomen. Helaas is dit iets wat we de afgelopen tijd veelvuldig hebben gezien in het nieuws of zelf meegemaakt. De supermarkten hadden niet verwacht dat mensen zoveel van specifieke producten zoals brood zouden komen hamsteren. Dit gebeurde terwijl er geen aanbieding van toepassing was! In zo’n geval kan de supermarkt daarop natuurlijk niet anticiperen.

Financieel bewustzijn/hamsteren uitgelegd door een financieel bewuste en financieel onbewuste hamster.
‘Must have’? Als je financieel onbewust bent wel!

Wat vind jij van hamsteren?

Ben jij in het dagelijks leven over het algemeen een financieel bewuste of juist een financieel onbewuste hamster? En wat vind je überhaupt van hamsteren? Laat een reactie achter onderaan deze blog. Mijn verwachting is dat de meeste mensen helaas financieel onbewust zullen hamsteren. Ik kan het niet bewijzen, maar dat vermoeden heb ik wel! Zeker gezien de hamsterwoede in de supermarkten van de afgelopen tijd.

Financieel bewuste afspraak

Nu we dit allemaal weten, laten we dan in ieder geval afspreken dat je enkel wc papier hamstert als er 1+1 geldt? Dit zorgt voor een win-win situatie! Op deze manier kan je financieel bewust hamsteren omdat je bespaart op uitgaven die je sowieso zult hebben in de toekomst. Tegelijkertijd geef je toe aan je irrationele emoties die vragen om een stortvloed aan wc-papier te hamsteren. Ten slotte, hoef je je niet schuldig te voelen richting de supermarkten want ze verwachten het zelfs van je!

Metafoor hamsteren

Tot slot, ik vind hamsteren een perfecte metafoor voor alles wat met geld te maken heeft. Niet alleen het doen van boodschappen kan een vorm van hamsteren zijn. Investeren en beleggen kunnen er ook een vorm van zijn. Laten we hopen dat we over een tijdje met een knipoog kunnen zeggen: ik kies er voor om financieel bewust te hamsteren! Hamster je met mij mee? Hamsteren is namelijk iets om trots op te zijn, als je het ten minste financieel bewust doet 😉

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.