Thuiswerk revolutie zes thuiswerk voorspellingen

Thuiswerk revolutie: zes thuiswerk voorspellingen 🏡 💻

Delen:

Sinds de coronacrisis heeft zich een ware thuiswerk revolutie afgespeeld. Niemand hield het voor mogelijk dat het haalbaar zou zijn om lange tijd achtereen thuis te werken. Zelf werk ik ook thuis sinds het begin van de coronacrisis. Ik ben van mening dat de thuiswerk revolutie ook zal blijven als de corona crisis voorbij is. Vanuit dit oogpunt zal ik daarom zes thuiswerk voorspellingen doen waarvan ik hoop dat ze allemaal uit gaan komen.

Lees ook: THUISWERKEN  KOST €2,00 PER DAG | HOE GELD BESPAREN?

Plaats ongebonden werken biedt kansen die tot voor kort onmogelijk leken dankzij de thuiswerk revolutie

Werknemers van Twitter mogen voor altijd thuis blijven werken. Dit betekent dat die mensen in principe zouden kunnen verhuizen van de USA naar Thailand om daar vanuit huis te werken. Of wat dacht je van Nederlanders die voor Twitter kunnen gaan werken terwijl ze nooit in Amerika hoeven te zijn. Misschien zijn de salarissen daar wel veel beter dan wat je nu in Nederland voor een soortgelijke baan krijgt in salaris. De grote kans die ik hier zie is dat je dankzij onbeperkt thuiswerken je inkomsten kunt maximaliseren en tegelijkertijd je kosten kunt minimaliseren. Het spreekt voor zich dat salarissen in de USA heel hoog kunnen zijn en leven in Thailand heel goedkoop kan zijn. Hiermee kan je elke maand veel sparen en zou je naast de vrijheid van thuiswerken veel sneller financiële onafhankelijkheid kunnen bereiken. Plaats ongebonden werken biedt hiermee super veel vrijheid en flexibiliteit.

Thuiswerk revolutie zal ook blijven als de Corona crisis voorbij is

Meer vrije tijd door thuiswerken

Een groot voordeel van thuiswerken is dat het niet langer nodig is om te reizen naar je werk waarmee je reistijd bespaart. Daarnaast kan je bij wijze van spreken je bed uitrollen en beginnen met thuiswerken terwijl je alvast koffie zet. Met andere woorden: de voorbereidingstijd voordat je kan beginnen met werken is minder. Als je op een thuiswerk dag niet op de webcam hoeft te verschijnen kan je in principe de hele dag in korte broek en t-shirt werken en is een overhemd en pak onnodig.

Door thuiswerken hebben werknemers daarom veel meer vrije tijd. De meeste mensen werken bijvoorbeeld acht uur per dag. Daarnaast is het niet ongewoon om bijvoorbeeld drie kwartier reistijd te hebben enkele reis. Dit maakt een reistijd van anderhalf uur per dag. Daarnaast heb je iets van een half uur voorbereidingstijd nodig voordat je naar je werk kunt. Dit betekent dat je in totaal twee uur voorbereidingstijd kwijt bent en dan moet je nog beginnen met werken! In Duitsland zien ze reistijd overigens ook als werktijd. Het zou mooi zijn als dit in Nederland op een gegeven moment ook zo gezien wordt.

In navolging op bovenstaande voorbeeld: stel je werkt vijf dagen per week dan kost dit je tien uur onbetaalde werktijd per week (berekening: vijf dagen * twee uur voorbereidingstijd per dag). Sinds thuiswerken de norm is hebben we daarom veel meer vrije tijd iedere week. Op jaarbasis scheelt dit 470 uur uitgaande van vijf weken vakantie per jaar! Berekening: 47 weken * tien uur besparing per week = 470 uur. Als je dit deelt door een 40-urige werkweek dan kom je uit op 11.75 weken extra vrije tijd per jaar!

Meer verdienen per uur door thuiswerken

Naast meer vrije tijd door thuiswerken is het netto uurloon ook hoger vanwege het feit dat je minder werktijd hebt. Stel je werkt 40 uur per week (8 uur per dag) en en je uurloon is 20 euro. Hiermee werk je 160 uur per maand. Hierdoor is je bruto salaris 160 * 20 = 3200 euro. In navolging op bovenstaande voorbeeld van 8 uur werken heb je daarnaast ook twee uur voorbereidingstijd (reistijd en klaar maken voor werk). Hierdoor blijf je het zelfde verdienen: 3200 euro, maar is je uurloon veel lager. Je werkt niet 160 uur (40 * 4) per maand maar in plaats daarvan 200 uur (50 * 4). Als je je brutosalaris deelt door 200 uur dan kom je uit op een uurloon van 16 euro! Elk uur dat je kwijt bent aan voorbereidingstijd zorgt ervoor dat je significant minder gaat verdienen per uur.

Huizenprijzen in andere delen van Nederland zullen hoger worden

Door de thuiswerk revolutie hoeven mensen niet tot weinig meer te reizen. Mijn verwachting is dat mensen hierdoor minder graag in de randstad willen wonen waar veel werkgelegenheid is. De huizenprijzen in de randstad zijn de afgelopen tijd enorm gestegen. Aangezien je door thuiswerken kunt werken “in” de randstad vanuit huis dan hoef je daar in principe niet meer te wonen. Mijn verwachting is daarom dat veel mensen die daar werken groen en rust zullen opzoeken in de minder dichtbevolkte gebieden van Nederland. Het maakt immers niet meer uit of je dichtbij of ver van je werk woont als thuiswerken de norm is. Dit zal daarom een mogelijk grote positieve impact hebben op de huizenprijzen in andere delen van Nederland t.o.v. de randstad.

Minder kantoorruimte en betere arbeidsvoorwaarden

Vanwege de coronacrisis en door de thuiswerk revolutie komen bedrijven erachter dat kantoorruimte eigenlijk helemaal niet altijd nodig is. Kantoorruimte kost geld wat ze ook ergens anders in zouden kunnen investeren. Ik verwacht dat bedrijven het geld dat ze besparen zullen investeren in betere arbeidsvoorwaarden om mensen te binden aan het bedrijf. Vooral de afgelopen jaren zie je steeds meer dat mensen constant ‘job hoppen’ naar andere bedrijven. Dit doen ze omdat ze ergens anders verwachten meer te kunnen verdienen of betere arbeidsvoorwaarden te kunnen krijgen. Indien een bedrijf ervoor zorgt dat de arbeidsvoorwaarden heel goed zijn dan zullen werknemers minder snel vertrekken.

Grotere focus op resultaat gedreven werken in plaats van per uur

De thuiswerk revolutie zal een omslag in denken veroorzaken van hoe er gewerkt zal worden. Tot voor kort lag de focus altijd op dat je bijvoorbeeld acht uur per dag aanwezig moest zijn op kantoor. In die tijd moest je dan tussen de koffiepauzes door en het bijpraten met collega’s zoveel mogelijk doen. Aangezien de meeste kantoor werknemers nu veelal thuiswerken is het veelal lastig te controleren wat de ‘output’ van iemand is die thuis werkt. Het is al helemaal lastig om te controleren of iemand daadwerkelijk acht uur per dag werkt. Een focus op resultaat is in zo’n geval natuurlijk veel logischer en beter te managen dan een focus op het nietszeggende aantal uren dat iemand gewerkt heeft op een dag.

Mijn verwachting is daarom dat bedrijven een inschatting zullen maken van wat een bepaald resultaat aan tijd zou mogen kosten. Vervolgens zullen ze aan een werknemer vragen om dat resultaat op te leveren. Daarbij zullen ze dan ook aangeven dat het bijvoorbeeld binnen een week af moet zijn en dat er maximaal 40 uur aan besteed mag worden. Het resultaat moet natuurlijk wel conform verwachtingen en daarmee acceptabel zijn. Een werknemer die heel goed is in zijn werk zal sneller klaar zijn en er bijvoorbeeld slechts 32 uur voor nodig hebben. Die werknemer zal dan in totaal hetzelfde salaris krijgen maar heeft er minder tijd aan hoeven besteden. Hierdoor gaat zijn netto salaris per uur met 20% omhoog (20% minder tijd besteed: 32 uur i.p.v. 40 uur). De werkgever heeft hetzelfde resultaat ongeacht dat de werknemer er minder tijd voor nodig heeft gehad.

Meer studenten kiezen voor een bedrijfskundige opleiding waarbij je met behulp van een computer werkt

Zelf heb ik een bedrijfskundige studieachtergrond. Bij het kiezen voor mijn studie had ik het niet voor mogelijk gehouden dat ik zoveel thuis zou kunnen gaan werken en dat lange tijd achterelkaar. Een thuiswerk revolutie leek mij onmogelijk. Studenten zullen zich hiervan bewust zijn en dit mee laten wegen in hun studiekeuze. Zoals gezegd is je netto salaris hoog als je kunt thuiswerken omdat je weinig tot geen reistijd hebt. Daarnaast heb je veel vrije tijd omdat je geen tot weinig reistijd meer hebt. Thuiswerken geeft daarom veel vrijheid en flexibiliteit om dit te combineren met een druk gezinsleven of andere hobby’s. Een mogelijk gevolg van als veel studenten kiezen voor een bedrijfskundige opleiding is dat dit een drukkend effect (omlaag) zou kunnen hebben op de salarissen als er een overschot is aan studenten.

Conclusie thuiswerk revolutie voorspellingen

Een voorspelling blijft altijd een voorspelling. Je weet niet of deze uit gaan komen ook al hoop ik dat ze allemaal uit zullen gaan komen. Ik blijf van mening dat de thuiswerk revolutie sowieso zal blijven ook na de corona crisis. Thuiswerken biedt namelijk extra vrije tijd, veel flexibiliteit en je netto uurloon gaat omhoog. Deze drie zaken zijn voor veel mensen veel waard waardoor thuiswerken waarschijnlijk een blijvertje zal zijn.

Welke voorspelling verwacht jij ten gevolge van thuiswerken dankzij de coronacrisis? Of denk je dat als de coronacrisis voorbij is dat alles weer terug zal gaan naar het oude?

Lees ook: GELD VERDIENEN MET PAKKETJES AANNEMEN IN CORONA TIJD

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.