Restitutiepolis zorgverzekering 2021: mijn overwegingen

Delen:

Sinds 12 november 2020 zijn alle nieuwe zorgpremies voor 2021 bekend. Het is weer mogelijk om van zorgverzekeraar over te stappen! Voor mijzelf heb ik ervoor gekozen om bij FBTO te blijven. Voor mijn partner heb ik ervoor gekozen om over te stappen van Zilveren Kruis naar FBTO. Deze hebben wij afgesloten via Independer omdat je via hier gratis claimhulp bij letselschade krijgt en een gratis tandongevallen verzekering bij een ongeluk tot een bedrag van tien duizend euro. Bij FBTO kun je je voor dat laatste extra verzekeren via een aanvullende module maar bij Independer krijg je het hierdoor in principe gratis! Nu hebben we allebei een restitutiepolis basis zorgverzekering bij FBTO en zijn wij klaar voor 2021.

Beste restitutiepolis basis zorgverzekering 2021 voor onze situatie
Beste restitutiepolis basis zorgverzekering 2021 voor onze situatie

Om tot bovenstaande beslissing te komen hebben we verschillende zaken in overweging genomen waaraan onze basis zorgverzekering moest voldoen. In deze blog vijf overwegingen die er uiteindelijk toe hebben bijgedragen dat wij voor FBTO als beste restitutiepolis basis zorgverzekering 2021 hebben gekozen. Afhankelijk van jouw eigen specifieke situatie kun je een afweging maken of een restitutiepolis ook voor jou geschikt is aan de hand van deze blog.

Lees ook: ZORGVERZEKERING 2021: DUURDER OF TOCH GOEDKOPER? FEITEN

Overweging 1: verwachte toekomstige situatie en eigen risico

Belangrijk om in overweging te nemen is natuurlijk onze verwachte toekomstige situatie qua benodigde zorg voor 2021. Hierbij wil ik benadrukken dat het een verwachting is en zeker geen zekerheid. Als je deze verwachting in overweging neemt zorg je ervoor dat je jezelf niet onnodig uitgebreid verzekerd.

Weinig zorgkosten voor 2021 is onze verwachting

Wij verwachten voor 2021 relatief weinig zorgkosten te maken en onder het verplichte standaard eigen risico van 385 euro te blijven qua benodigde zorg uit de basis zorgverzekering. Hierdoor is het voor ons slim om een maximaal vrijwillig eigen risico te kiezen van 500 euro. Hiermee is ons totale eigen risico voor 2021: 885 euro per persoon. Hierdoor verlagen wij echter onze maandelijkse zorgpremie omdat je hierdoor korting krijgt op je zorgpremie. De korting voor ons bij FBTO is 12 * 26 euro = 312 euro. Indien je van de 885 euro dit bedrag afhaalt blijft er een eigen risico over van: 573 euro. Hierdoor hebben mijn partner en ik allebei een eigenlijk eigen risico van 573 euro (vanwege de korting).

Een financiële buffer is een ‘must have’ bij een maximaal eigen risico

Het is bij een maximaal eigen risico zoals in onze situatie natuurlijk wel belangrijk om minstens 885 euro financiële buffer te hebben per persoon om in één keer het maximale eigen risico te kunnen bekostigen. Gezamenlijk betekent dit een maximaal eigen risico van 885 * 2 = 1770 euro. Het is overigens bij sommige zorgverzekeraars mogelijk om je eigen risico in termijnen te betalen. Dit is onder andere mogelijk bij FBTO en je kunt hierop ook gemakkelijk filteren in de zorgverzekering vergelijker van Independer. Wil je weten of je een voldoende grote financiële buffer hebt? De website van Nibud is hiervoor aan te raden.

Waarschijnlijk geen aanvullend te verzekeren zorg nodig is onze verwachting

Naast de verzekerde zorg in de basis zorgverzekering verwachten wij geen aanvullend te verzekeren zorg zoals fysiotherapie nodig te hebben. Hierdoor hebben wij geen geen aanvullende zorgverzekering nodig. Indien wij onverhoopt wel (veel) aanvullende zorg nodig hebben dan is er een voldoende grote financiële buffer om een eventuele klap op te vangen. Het is overigens ook mogelijk om tot en met eind januari 2021 alsnog een aanvullende verzekering af te sluiten. Dit kan handig zijn als je in januari opeens toch aanvullend te verzekeren zorg nodig hebt. Een tandartsverzekering is vrijwel nooit in onze situatie slim om te nemen omdat de extra premie hoger is dan de daadwerkelijke te verwachten tandarts kosten voor ons.

Overweging 2: geen zorgplafond bij een restitutiepolis

Wij vinden het belangrijk dat een zorgverzekering geen zorgplafond heeft. Een zorgplafond wordt ook wel een omzetplafond genoemd. Hiermee wordt echter hetzelfde bedoeld. Voor het gemak wordt in de rest van dit blog artikel steeds zorgplafond gebruikt maar hiermee wordt ook omzetplafond bedoeld.

Bij een restitutiepolis heb je geen zorg- of omzetplafond

Bij de meeste restitutiepolis basis zorgverzekeringen geldt geen zorgplafond. Dit geldt ook bij de restitutiepolis basis zorgverzekering van FBTO. Bij de andere typen zorgpolissen van basis zorgverzekeringen geldt dit meestal wel. Hierdoor blijft de restitutiepolis basis zorgverzekering voor ons specifiek als enige geschikte basiszorgverzekering over. Hiermee garanderen wij onszelf van geen zorgplafond bij onder andere ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra. Daarnaast zijn er andere typen geboden zorg waarvoor dan specifiek geen zorgplafond geldt. Klik hier voor een overzicht waarbij FBTO bijvoorbeeld normaal gesproken een zorgplafond hanteert.

Waarom is geen zorgplafond voor ons belangrijk?

Geen zorg- of omzetplafond is belangrijk indien je verzekerd wilt zijn van de beste zorg bij jouw favoriete en/of de beste zorgaanbieder. Indien een zorgplafond bereikt is kan het zijn dat je pas begin volgend jaar jouw zorg kunt krijgen bij jouw gewenste zorgaanbieder of dien je uit te wijken naar een zorgaanbieder waar nog geen zorgplafond is bereikt. Een overzicht van zorgverzekeraars die een zorgplafond hanteren kun je hier vinden.

Overweging 3: korting op de zorgpremie bij een hoger eigen risico voor 2021 zorgverzekering

Bij de restitutiepolis basis zorgverzekering van FBTO krijg je 26 euro per maand korting op de zorgpremie bij een maximaal vrijwillig eigen risico van 500 euro. Het totale eigen risico wordt hiermee 885 euro. Vanwege het verhoogde eigen risico is de totale korting per persoon: 12 * 26 = 312 euro. Mijn partner en ik besparen hierdoor aan zorgpremie per jaar: 2 * 312 = 624 euro. Per maand is dit een bedrag van 52 euro. Voor dit geld kan je bij wijze van spreken al een internet + tv abonnement bekostigen. Een mooie besparing als je het mij vraagt. Of een maximaal eigen risico eventueel verstandig zou kunnen zijn voor jou hangt af van jouw specifieke situatie. Neem hierbij jouw eigen toekomstige situatie in overweging zoals ik gedaan heb in bovenstaande ‘Overweging 1’.

Lees ook: ZORGVERZEKERING 2021: SLIM GELD BESPAREN | 10 TIPS  

Overweging 4: goede prijs- kwaliteit verhouding met een restitutiepolis

Voor 2021 biedt FBTO de goedkoopste restitutiepolis basis zorgverzekering met een maximaal eigen risico van 885 euro waarbij de eerstvolgende restitutiepolis van concurrent Nationale Nederlanden 7.54 euro duurder is per maand. Op jaarbasis is dit een verschil van 12 * 7,54 = 90.48 euro. Wil je zelf restitutiepolis basis zorgverzekeringen vergelijken? Hiervoor zou je Independer (mijn voorkeur voor 2021) en/of Pricewise kunnen gebruiken. FBTO heeft een digitale focus en valt onder Achmea en is hiermee een grote verzekeraar met een goede reputatie.

Waarom biedt een restitutiepolis de beste prijs- kwaliteit verhouding?

De restitutiepolis biedt naar mijn mening de beste prijs- kwaliteit verhouding. Waarom dit naar mijn mening zo is kun je lezen in een vorige blog waarin de verschillende typen zorgpolissen voor de basis zorgverzekering voorbij kwamen (zie ook onderstaande link). Het verschil met een ander type polis is vaak niet zoveel in geld. Zeker wanneer je kiest voor een maximaal eigen risico (mits dit geschikt is voor jouw situatie natuurlijk).

Wat is de belangrijkste reden om te kiezen voor een restitutiepolis?

De belangrijkste reden om te kiezen voor een restitutiepolis is dat je hiermee volledig vrije zorgkeuze krijgt. Hiermee heb je niet alleen volledige keuzevrijheid in ziekenhuizen maar ook klinieken, fysiotherapeuten etc. Bij een naturapolis is het vaak zo dat je ‘ruime’ tot ‘zeer ruime’ keuze hebt in ziekenhuizen. Vaak is het helaas niet mogelijk om voor elk ziekenhuis te kunnen kiezen zoals wel kan bij een restitutiepolis basis zorgverzekering. Bij Independer is het overigens mogelijk om te filteren op ‘volledige keuze’ ziekenhuizen. Ik zou deze altijd aanklikken om jezelf hiervan te verzekeren. Als je alleen hierop filtert zul je alsnog naturapolissen zien waarbij je dan vaak alleen ‘volledige keuze’ hebt in ziekenhuizen maar niet in de rest van de geboden zorg. Wil je dit wel dan kom je weer uit bij een restitutie- of combinatiepolis.

Lees ook: WELKE BASISZORGVERZEKERING HEEFT DE BESTE PRIJS- KWALITEIT?

Overweging 5: baby gratis bijschrijven op restitutiepolis basis zorgverzekering ouders

We kunnen onze baby gratis bijschrijven op onze (luxe) restitutiepolis basiszorgverzekering. Hiermee is ook onze baby verzekerd van volledig vrije zorgkeuze (waarbij wij voor hem kiezen) en hiermee de beste zorg. Bij Independer zie je tijdens het vergelijken dat de kwaliteit bij een restitutiepolis hoger is dan bij een naturapolis. Dit komt omdat je ook naar klinieken kunt die normaal gesproken vaak niet allemaal verzekerd zijn bij een naturapolis. Dit ziet er zo uit bij Independer:

Kwaliteit ziekenhuiszorg gemakkelijk inzien bij Independer via de vergelijker
Kwaliteit ziekenhuiszorg gemakkelijk inzien bij Independer via de vergelijker

Lees ook: ZORGVERZEKERING BABY  | 8 TIPS OM GELD TE BESPAREN

Conclusie beste restitutiepolis basis zorgverzekering 2021

In deze blog zijn mijn overwegingen voorbij gekomen die er toe hebben bijgedragen waarom wij specifiek voor een restitutiepolis van FBTO hebben gekozen via de vergelijker van Independer. Deze zijn onder andere:

  • Verwachte toekomstige situatie en eigen risico;
  • Geen zorgplafond;
  • Korting op de zorgpremie bij een hoger eigen risico;
  • Goede prijs- kwaliteit verhouding;
  • Baby (kind) gratis bijschrijven op de basis zorgverzekering ouders.

Wat zijn voor jou de belangrijkste overwegingen met betrekking tot welke basis zorgverzekering jij kiest? Vind jij het type polis bijvoorbeeld belangrijk of kies je per definitie voor de goedkoopste basis zorgverzekering? Blijf jij dit jaar bij jouw huidige zorgverzekeraar of ga je overstappen? Ik ben benieuwd, laat het weten in een reactie onderaan deze blog.

Lees ook: ZORGVERZEKERING 2021: DUURDER OF TOCH GOEDKOPER? FEITEN


Disclaimer: De door Geldhamster.nl in deze blog verstrekte informatie is geen financieel advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de financiële keuzes die je maakt n.a.v. het lezen van deze blog. Dit blog artikel is geen betaalde promotie blog maar slechts mijn eigen eerlijke mening op basis van mijn eigen ervaringen.

Sommige links in dit blog artikel zijn ‘affiliate’ links waarvoor Geldhamster.nl soms een kleine vergoeding ontvangt. Als je klikt op één van deze links kost het je als bezoeker verder niets extra. Het is een manier om de website van Geldhamster.nl te ondersteunen.

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.