Zorgverzekering 2021: duurder of toch goedkoper? Feiten

Delen:

De zorgverzekering 2021 wordt duurder. Dit geldt voor iedereen in Nederland vanaf volgend jaar. Niet geheel onverwacht wordt de zorgverzekering 2021 helaas niet goedkoper. Gelukkig kun je wel slim actie ondernemen om de gevolgen van een duurder wordende 2021 zorgverzekering te beperken. In deze blog achtereenvolgens in willekeurige volgorde de vier belangrijkste wijzigingen voor de 2021 zorgverzekering met impact op jouw portemonnee. De impact daarvan kan neutraal, positief of negatief zijn. De negatieve impact kun je grotendeels beperken door niet “stil te zitten” bij je huidige zorgverzekeraar. Het is slim om de 2021 zorgpremie van jouw zorgverzekeraar te vergelijken met andere zorgverzekeraars. Op basis hiervan kies je uiteindelijk de zorgverzekering die het beste uitpakt voor jouw portemonnee én nog belangrijker: jouw gezondheid.

Laatste update: 14-11-2020

Lees ook: WELKE BASISZORGVERZEKERING HEEFT DE BESTE PRIJS- KWALITEIT?

Feit 1: De zorgpremie wordt duurder voor de 2021 zorgverzekering

De nominale zorgpremie volgens de overheid voor de 2021 zorgverzekering

De nominale zorgpremie is het bedrag dat zorgverzekeraars volgens de Nederlandse overheid minstens moeten vragen om de zorgkosten te kunnen dekken. Deze stijgt al jaren door de stijgende zorgkosten in Nederland. Indien je de nominale zorgpremie van 2021 vergelijkt met die van 2014 dan is deze zelfs gestegen met 34,15 procent. De nominale zorgpremie van 2021 wordt door de Nederlandse overheid geschat op 1.473 euro op jaarbasis. Per maand is dit een bedrag van 122,75 euro. Ten opzichte van 2020 is dit een verhoging van 59 euro per jaar en per maand betreft dit een stijging van grofweg vijf euro. Bijzonder om te vermelden is dat van die 59 euro stijging slechts één euro van die verhoging te wijten is aan de corona crisis. Met andere woorden: vanaf 2021 gaan wij als Nederlanders met z’n allen grofweg vijf euro per maand extra betalen.

De laatste jaren hebben veel zorgverzekeraars de verhoging van de daadwerkelijke zorgpremies die aan Nederlanders worden doorberekent kunnen dempen door in te teren op de financiële reserves. Hierdoor zijn de zorgpremies minder hard gestegen als wanneer ze dat niet gedaan zouden hebben. Het is nog maar de vraag in hoeverre zorgverzekeraars dit ook voor 2021 zullen en bovenal kunnen doen. 

De nieuwe zorgpremies volgens de zorgverzekeraars voor de 2021 zorgverzekering

De zorgverzekeraars in Nederland hoeven de nominale zorgpremie niet per sé te hanteren voor de 2021 zorgverzekering. Iedere zorgverzekeraar bepaalt namelijk zelf op basis van verschillende factoren de hoogte van de zorgpremie voor 2021. Op moment van update (14-11-2020) van deze blog hebben alle zorgverzekeraars de door hen bepaalde nieuwe zorgpremies bekend gemaakt. De gemiddelde stijging van de zorgpremie op moment van update van deze blog (14-11-2020) was 4,04% en in euro’s: 4,83 euro. Alle zorgverzekeraars hadden tot 12 november 2020 om de nieuwe zorgpremies voor de 2021 zorgverzekeringen bekend te maken. Een volledig overzicht van de verschillende zorgverzekeraars en bekend gemaakte premies kun je inmiddels hier vinden.

Wat kan ik doen tegen de zorgpremie verhoging voor de 2021 zorgverzekering?

Waarschijnlijk gaan bijna alle zorgverzekeraars de zorgpremies verhogen. Logischerwijs gaan ze dit natuurlijk niet allemaal met een gelijk bedrag doen. Afhankelijk van de financiële reserves, wat de concurrentie doet en vast ook vele andere ingewikkelde factoren zullen ze de specifieke verhoging bepalen. Iedere zorgverzekeraar hoopt dat je ondanks de verhoging bij ze blijft. Dit hoef je natuurlijk niet te doen! Indien je van mening bent dat je de verhoging teveel vindt dan kun je altijd vanaf 12 november 2020 overstappen. Misschien kan je jezelf wel (veel) goedkoper verzekeren bij een andere zorgverzekeraar. Overstappen is erg eenvoudig omdat je via een vergelijkingswebsite vaak een overstapservice krijgt waarbij de oude zorgverzekeraar (je huidige) en de nieuwe zorgverzekeraar met elkaar alles regelen. Om over te stappen zou je jezelf bijvoorbeeld kunnen oriënteren bij één van de volgende vergelijkers: Independer en Pricewise. Dit zijn naar mijn mening de bekendste twee van Nederland.

Tip: zet een melding in je agenda of stel een herinnering in voor 12 november 2020 zodat je niet vergeet om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar om geld te besparen op je zorgpremie!

Lees ook: ZORGVERZEKERING 2021: SLIM GELD BESPAREN | 10 TIPS

Feit 2: Het standaard en vrijwillig eigen risico blijft gelijk

De hoogte van het standaard eigen risico blijft gelijk voor 2021

In 2020 was het standaard eigen risico 385 euro en voor 2021 blijft deze identiek. Het eigen risico is sinds 2016 niet meer gewijzigd. Dit komt omdat de Nederlandse overheid de hoogte van het eigen risico heeft bevroren tot en met 2022. Het standaard eigen risico geldt voor iedereen in Nederland.

De hoogte van het vrijwillig eigen risico blijft gelijk voor 2021

Het maximale vrijwillig eigen risico voor 2021 is net als vorig jaar: 885 euro. Het is mogelijk om je vrijwillig eigen risico in stappen van elk 100 euro vrijwillig te verhogen. Aangezien het standaard eigen risico 385 euro is kan je hiermee met vijf stappen omhoog in vrijwillig eigen risico tot 885 euro.

Het grootste voordeel van een hoger vrijwillig eigen risico voor de 2021 zorgverzekering

Het grootste voordeel van een hoger vrijwillig eigen risico voor je portemonnee is dat je gemiddeld rond de 15 tot 20 euro per maand minder gaat betalen. Op jaarbasis is dit een verschil tussen de 180 en 240 euro per maand dat je minder betaalt op jaarbasis door je vrijwillig eigen risico tot het maximum te verhogen. Deze korting krijg je altijd ook al verbruik je het vrijwillig eigen risico van 885 euro volledig. Je zou hiermee eigenlijk kunnen zeggen dat je je vrijwillig eigen risico (885 – 180) 705 euro of (885 – 240) 645 euro is.

Het grootste nadeel van een hoger vrijwillig eigen risico voor de 2021 zorgverzekering

Het grootse nadeel van een hoger vrijwillig eigen risico voor je portemonnee is dat je ervoor moet zorgen dat je gedurende het hele jaar 885 euro “in je portemonnee hebt zitten”. Met andere woorden: zorg voor een voldoende grote financiële buffer van ten minste 885 euro maar liever meer conform de richtlijnen van Nibud.

Lees ook: ZORGVERZEKERING BABY  | 8 TIPS OM GELD TE BESPAREN

Feit 3: De maximale collectieve korting voor de basis zorgverzekering is lager voor 2021

Maximale collectieve korting van 5% voor de basis zorgverzekering in 2021

Belangrijk om te begrijpen is dat een zorgpremie via een collectief niet per sé goedkoper is (soms zelfs duurder) dan een individueel afgesloten zorgverzekering. De maximale collectieve korting is namelijk verlaagd van 10% naar 5% voor de zorgpremie van de basis zorgverzekering. Volgens de Zorgthermometer van Vektis is de gemiddelde zorgpremie per maand ongeveer 2 euro hoger dan een zorgverzekering zonder korting. Een zorgverzekering zonder korting is een zorgverzekering die je afsluit zonder collectieve korting. Zo’n individuele zorgverzekering sluit je bijvoorbeeld af via een vergelijker zoals die van Independer en/of Pricewise. Een collectieve zorgverzekering regel je vaak via je werk maar kosten technisch is dit vaak niet verstandiger in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten.

Geen maximale collectieve korting voor de aanvullende 2021 zorgverzekering

Er geldt overigens geen maximale collectieve korting voor de aanvullende zorgverzekering. Het zou kunnen dat een collectieve zorgverzekering door een gunstige kortingsregeling op de aanvullende verzekering alsnog kosten technisch interessant is om af te sluiten. Het is daarom altijd de moeite waard om jouw collectieve zorgverzekering te vergelijken met andere zorgverzekeringen. Wees jezelf er wel bewust van dat je niet onnodig een aanvullende zorgverzekering afsluit enkel en alleen omdat je hierop een goede korting kunt krijgen. Het is zonde om jezelf aanvullend te verzekeren indien je geen aanvullende zorg verwacht voor aankomend jaar.

Lees ook: Een zorgverzekering via een zorgcollectief is niet altijd goedkoper

Feit 4: De zorgtoeslag wordt hoger door de duurdere 2021 zorgverzekering

De zorgtoeslag is een inkomensafhankelijke financiële tegemoetkoming in de zorgpremie van een zorgverzekering. De zorgtoeslag gaat voor alleenstaanden in 2021 met maximaal 44 euro omhoog op jaarbasis. Per maand is dit een verhoging in de zorgtoeslag van 44 / 12 = 3,67 euro. Iedere maand krijg je vanaf januari 2021 daarom 3,67 euro meer zorgtoeslag dan dat je tot voor kort gewend was te krijgen in 2020. Voor gezinnen gaat de zorgtoeslag omhoog met maximaal 99 euro op jaarbasis. Per maand is dit een verhoging in de zorgtoeslag van 99 /12 = 8,25 euro. Afhankelijk van je inkomen als alleenstaande of als gezin krijg je minder tot geen zorgtoeslag. Ten slotte, de hierboven genoemde zorgtoeslagen zijn nog niet definitief omdat deze berekend zullen worden indien alle zorgverzekeraars de 2021 zorgpremies bekend hebben gemaakt.

Lees ook: Check jouw recht op zorgtoeslag om geld te besparen op jouw zorgverzekering kosten

Conclusie zorgverzekering 2021: duurder!

De zorgpremie voor de zorgverzekering 2021 wordt duurder. Dit is een feit dat iedereen zal moeten accepteren. Je hebt gelukkig wel invloed op hoeveel duurder het volgend jaar voor jou zal zijn. Zo gauw de zorgpremie voor jouw huidige zorgverzekeraar bekend is kan je deze gemakkelijk op prijs én kwaliteit met de concurrentie vergelijken via bijvoorbeeld: Independer en/of Pricewise. Op basis hiervan kies je de 2021 zorgverzekering met de voor jou beste prijs-kwaliteit verhouding. Het standaard en vrijwillig eigen risico blijft voor 2021 gelijk ten opzichte van 2020. De maximale collectieve korting op de basis zorgverzekering 2021 is verlaagd van 10% naar 5%. Ten slotte, de zorgtoeslag wordt hoger voor 2021 vanwege de duurder geworden 2021 zorgverzekering.

Hoe kies jij voor de zorgverzekering 2021 die het beste uitpakt voor jouw portemonnee én nog belangrijker: jouw gezondheid? Laat het weten in een reactie onderaan deze blog. Ik ben benieuwd!Disclaimer: sommige links in dit blog artikel zijn ‘affiliate’ links waarvoor Geldhamster.nl soms een kleine vergoeding ontvangt. Als je klikt op één van deze links kost het je als bezoeker verder niets extra. Het is een manier om de website van Geldhamster.nl te ondersteunen. Dit blog artikel is geen betaalde promotie blog maar slechts mijn eigen eerlijke mening op basis van mijn eigen ervaringen.

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.