Zorgverzekering baby 👶 | 8 tips om geld te besparen

Delen:

Voor iedere inwoner van Nederland geldt dat diegene een basis zorgverzekering nodig heeft omdat dit verplicht is: ook een baby. De zorgverzekering voor je baby regel je door jouw baby bij te schrijven op de zorgverzekering van één van de ouders. De inhoud van de basis zorgverzekering wordt ieder jaar opnieuw bepaald en is qua verzekerde zorg voor iedereen gelijk. Waarin de verschillende basis zorgverzekeringen wel kunnen verschillen zijn de verschillende zorgpolissen. Het enige waarin zorgverzekeraars verschillen qua aangeboden verzekerde zorg is de aanvullende verzekering. Uiteraard verschillen zorgverzekeraars daarnaast ook in andere zaken dan verzekerde zorg zoals bijvoorbeeld gemak van online declaratie indienen, klantenservice en gebruiksgemak van de website. In deze blog acht tips om gemakkelijk geld te besparen op de zorgverzekering voor jouw baby.

Wil je met dit blog artikel bij de hand tegelijkertijd jouw zorgverzekering vergelijken? Hiervoor kan ik de volgende vergelijkers aanbevelen: Independer en/of Pricewise.

Laatste update: 14-11-2020

Lees ook: ZORGVERZEKERING 2021 | SLIM GELD BESPAREN | 10 TIPS

 

 

 

Baby zorgverzekering: 8 tips om geld te besparen

Geld besparen op de zorgverzekering van jouw baby door als ouder jezelf slim te verzekeren
Geld besparen op de zorgverzekering van jouw baby door als ouder jezelf slim te verzekeren

Tip 1: Binnen uiterlijk vier maanden moet je baby aangemeld/bijgeschreven zijn bij de zorgverzekering van één van de ouders

Indien je dit onverhoopt vergeet dan moet je zelf de eventuele zorgkosten van de baby betalen.

Tip 2: Meld je baby altijd aan bij de meest uitgebreide verzekering van de ouders

Indien één van de ouders bijvoorbeeld een aanvullende verzekering heeft is het vaak het slimste om jouw baby daarop bij te schrijven. Het maakt daarbij niet uit als de partner geen aanvullende verzekering heeft want de baby wordt (bij voorkeur) bijgeschreven bij de ouder met de aanvullende verzekering. Indien één van de ouders een restitutiepolis heeft en de ander een budgetpolis dan is het ook slimmer om de baby bij te schrijven op de restitutiepolis (lees hier waarom).

Tip 3: Het type zorgpolis bepaalt of je baby volledig vrije zorgkeuze heeft

De restitutiepolis zorgt ervoor dat je bij alle zorgaanbieders terecht kunt. De naturapolis kent minder keuze dan de hiervoor genoemde. Hiernaast kun je kiezen uit een combinatiepolis en budgetpolis. Vind je volledige keuzevrijheid enorm belangrijk dat kun je het beste kiezen voor de (duurdere) restitutiepolis.

Lees ook: WELKE TYPES VAN DE BASIS ZORGVERZEKERING ZIJN ER?

Tip 4: Een zorgverzekering voor een baby is gratis en kent geen eigen risico

De zorgverzekering voor jouw baby is volledig gratis en kent daarnaast geen eigen risico. Het voordeel hiervan is dat je kunt kiezen voor maximaal eigen risico voor de zorgverzekering van één van de ouders (waarop de baby wordt bijgeschreven) ook al verwacht je veel zorgkosten te maken voor je baby. Hiermee zorg je ervoor dat de maandelijkse premie voor de zorgverzekering waar de baby wordt bijgeschreven lager wordt. Dit is alleen slim als je weinig tot geen zorgkosten verwacht als ouder(s). Daarnaast kun je door te kiezen voor een hoger eigen risico de maandelijkse kosten verlagen van een luxere zorgpolis zoals de restitutiepolis. Hiermee krijgt je baby volledige keuzevrijheid in zorgaanbieders zonder dat je meer moet gaan betalen voor jouw baby’s zorgverzekering.

Tip 5: Een basis zorgverzekering voor een baby (kind tot 18 jaar) is uitgebreider

Een volwassene dient zich aanvullend te verzekeren voor fysiotherapie. Een baby (kind) daarentegen krijgt ieder jaar 18 behandelingen fysiotherapie gratis. Het is hierom slim om jezelf als ouder niet per ongeluk uit onwetendheid speciaal voor je kind aanvullend te verzekeren voor fysiotherapie.

Tip 6: Een zorgverzekering voor een kind kent geen kosten voor de tandarts

Het is niet nodig om je als ouder te verzekeren voor tandartskosten via een aanvullende verzekering voor jouw kind. Elk kind in Nederland is tot 18 jaar gratis hiervoor verzekerd. Vanaf twee jaar is het gebruikelijk om jouw baby (kind) voor het eerst mee te nemen voor de tandartscontrole.

Tip 7: Het is slim om de zorgverzekering voor beide ouders individueel af te stemmen

Indien je bijvoorbeeld verwacht dat de moeder veel aanvullend te verzekeren zorg nodig heeft dan zou een aanvullende zorgverzekering geen slecht idee zijn voor specifiek de moeder. Indien de vader daarentegen geen (aanvullende) zorg verwacht nodig te hebben komend jaar dan kan je het beste specifiek voor hem enkel voor een basis zorgverzekering kiezen. De baby schrijf je dan logischerwijs natuurlijk bij op de aanvullende zorgverzekering van de moeder.

Tip 8: Vergelijken van zorgverzekeringen is de moeite waard

Ook al betaal je geen premie voor de zorgverzekering van jouw baby is het toch slim om te vergelijken. De restitutiepolis basis zorgverzekering biedt meer keuze in zorgaanbieders dan andere zorgpolissen. Daarnaast wil je die verzekering natuurlijk op prijs vergelijken ten opzichte van andere zorgverzekeraars zodat je de zorgverzekering kunt kiezen met de beste prijs-kwaliteit verhouding. Zelf gebruik ik ieder jaar Independer en/of Pricewise om mijzelf te oriënteren op een nieuwe zorgverzekering voor ons gezin.

Conclusie geld besparen zorgverzekering baby

Geld besparen op de baby zorgverzekering is vooral mogelijk door als ouder slimmer te verzekeren. De zorgverzekering voor een baby is namelijk gratis en kent geen eigen risico. Door hierop slim in te spelen met de tips in deze blog kan je er alsnog voor zorgen dat jij geld bespaart op de zorgverzekeringen voor jouw gezin. Veel succes!

Heb jij nog tips ten aanzien van een zorgverzekering voor een baby? Ik ben benieuwd, laat het weten in een reactie onderaan deze blog.

Lees ook: WELKE BASISZORGVERZEKERING HEEFT DE BESTE PRIJS- KWALITEIT?


Disclaimer: sommige links in dit blog artikel zijn ‘affiliate’ links waarvoor Geldhamster.nl soms een kleine vergoeding ontvangt. Als je klikt op één van deze links kost het je als bezoeker verder niets extra. Het is een manier om de website van Geldhamster.nl te ondersteunen. Dit blog artikel is geen betaalde promotie blog maar slechts mijn eigen eerlijke mening op basis van mijn eigen ervaringen.

Delen:

2 Antwoorden aan “Zorgverzekering baby 👶 | 8 tips om geld te besparen”

  1. Ik moest wel lachen om de zinssnede “of de baby vrije zorgkeuze heeft”. Ik zie het helemaal voor me, een baby die niet eens kan praten die even zijn research doet wat betreft zorgverleners, hahaha!

    1. Haha, af en toe moet er ook gelachen worden! Vrije zorgkeuze is overigens wel belangrijk ook voor een baby ben ik van mening. Indien je kiest voor een budget zorgpolis heb je veel minder keuze dan bijvoorbeeld bij een natura- of nog beter: restitutiepolis. Ook al kost de zorgverzekering dan niets voor de baby, hij of zij (indirect via de ouders) is dan wel beperkt in zijn of haar zorgkeuze ;)!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.