Luiers en billendoekjes 👶 | Geld besparen 1e jaar baby

Delen:

Een baby kost geld. Heel veel geld. Een compleet overzicht van wat een baby ongeveer kost kun je vinden op de website van Nibud. Het viel mij op dat er geen duidelijke complete informatie online staat met betrekking tot hoeveel luiers (van elk maatje) en billendoekjes (babydoekjes) je ongeveer nodig hebt voor een baby gedurende het eerste jaar. Overal op internet staat tegenstrijdige of incomplete informatie. In deze blog combineer ik informatie van verschillende relatief betrouwbare bronnen en voeg er mijn eigen interpretatie aan toe. Indien je wilt profiteren van (zeer goede) aanbiedingen die voorbijkomen, dien je natuurlijk wel te weten hoeveel je er ongeveer van nodig zult hebben.

In deze blog word je hopelijk duidelijk hoeveel luiers je van elke maat ongeveer nodig zult hebben in het eerste levensjaar van jouw baby. Daarnaast krijg je een indicatie van de hoeveelheid billendoekjes (babydoekjes) die je daarbovenop zult verbruiken. Uiteraard mag ook niet ontbreken hoe je uiteindelijk geld kunt besparen op luiers en billendoekjes.

Lees ook: OPENBANK TOT 2% RENTE EN TOCH SPAAR IK BIJ DE ING BANK 

Gemiddeld hoeveel luiers van elke maat (en billendoekjes) heeft een baby nodig in het eerste jaar?

Gemiddeld hoeveel luiers en billendoekjes verbruikt een baby per dag in het eerste jaar?

In het eerste jaar verbruikt een baby niet geheel onverwacht gemiddeld de meeste luiers in zijn leven. Naarmate de baby ouder wordt zal de gemiddelde hoeveelheid luiers afnemen. Volgens zowel Luierinfo.nl als Luieraanbiedingen.net verbruikt een baby in het eerste jaar gemiddeld zeven luiers per dag. In het tweede jaar zijn dit er gemiddeld vijf per dag. In het derde en vierde jaar geldt voor beide gemiddeld vier luiers per dag. Hierbij ga ik ervan uit dat er bij elke verschoning van één luier één billendoekje (babydoekje) nodig zal zijn.

Gemiddeld hoeveel luiers verbruikt een baby in het eerste jaar van elk van de verschillende maatjes?

Met het antwoord op de voorgaande vraag kunnen we in principe nog niet zoveel. De luiers zijn namelijk beschikbaar in verschillende maatjes. Hoeveel van elk maatje luier heb je ongeveer nodig?

Van de hoeveelheid luiers dat een baby nodig heeft van elk maatje in het eerste jaar kan een inschatting gemaakt worden. Deze informatie heb je nodig om slim geld te besparen op aanbiedingen voor luiers en billendoekjes.
Van de hoeveelheid luiers dat een baby nodig heeft van elk maatje in het eerste jaar kan een inschatting gemaakt worden. Deze informatie heb je nodig om slim geld te besparen op aanbiedingen voor luiers en billendoekjes.

Nog interessanter is het daarom te weten hoeveel luiers van elke maat een baby precies nodig heeft in zijn of haar eerste levensjaar. Aangezien iedere baby een verschillend startgewicht heeft en niet even snel groeit is dit een lastige vraag om exact te beantwoorden. Een schatting is waardevol omdat je hierdoor gebruik kunt maken van (zeer) goede luieraanbiedingen. Het spreekt voor zich dat het altijd handig is om enigszins bij te houden hoeveel luiers je van elke maat reeds hebt ingekocht en het gewicht bij te houden van jouw baby. Hiermee voorkom je dat je domweg teveel luiers gaat inkopen van een bepaald maatje. Daarnaast kun je op basis van het gewicht en/of leeftijd van jouw baby eenvoudig bepalen welke maat luier op dat moment het beste zal passen.

Ingeschatte berekening hoeveelheid baby luiers nodig per maatje en de hoeveelheid billendoekjes (babydoekjes) in het eerste jaar:

Hieronder staat de ingeschatte berekening die ik zelf heb gebruikt om te berekenen hoeveel luiers en billendoekjes ik zal inkopen voor onze baby in het eerste jaar. Hiervoor heb ik gebruik maakt van een Pampers tabel van Luieraanbiedingen.net en hierop vervolgens mijn eigen inschatting gemaakt. Om de berekening te maken heb ik het gemiddelde aantal benodigde luiers van zeven per dag in het eerste levensjaar gebruikt (zie antwoord op de voorgaande vraag). Voor iedere maand heb ik voor het gemak 30 dagen aangehouden. De verschillende maatjes in de tabel zijn op basis van Pampers gemiddelden. Het zou daarom kunnen dat een maatje verschillend is qua kilogram voor een merkje luier anders dan Pampers.

Maat PampersGewicht in kilogramLeeftijd babyIngeschatte berekening aantal luiers en billendoekjes nodig in het eerste levensjaar baby:
01 tot 2,5 kgPrematuur baby30 * 7 = 210 (één maand)
12 tot 5 kg0 tot 2 maanden60 * 7 = 420 (twee maanden: maand één en twee)
23 tot 6 kg0 tot 4 maanden60 * 7 = 420 (twee maanden: maand drie en vier)
34 tot 9 kg1 tot 8 maanden120 * 7 = 840 (vier maanden: maand vijf t/m acht)
47 tot 16 kg6 maanden tot 4 jaar120 * 7 = 840 (vier maanden: maand negen t/m twaalf)
Ingeschatte berekening hoeveelheid baby luiers nodig per maatje en hoeveelheid billendoekjes (babydoekjes) in het eerste jaar.

Extra uitleg tabel ingeschatte berekening luiers en billendoekjes:

In de bovenstaande tabel heb ik voor een prematuur baby één maand (30 dagen) aangehouden en dit vervolgens vermenigvuldigd met het gemiddelde aantal van zeven luiers per dag in het eerste jaar. Hierbij ga ik ervan uit dat een prematuur baby binnen één maand op het geschikte gewicht van luier maatje één zit. Hetzelfde heb ik gedaan voor de overige maatjes op basis van hoe lang een baby een bepaald maatje nodig heeft. Hierbij heb ik ook rekening gehouden met de ‘overlap’ die tussen luiers zit.

De meeste baby’s zullen gelukkig niet prematuur zijn en vanaf het begin maatje één dragen. Het is logischerwijs slimmer om zo lang mogelijk maatje één te gebruiken in plaats van maatje twee omdat de eerstgenoemde over het algemeen goedkoper is. Daarnaast is het geen probleem om maatje één te gebruiken in plaats van twee omdat je beide maatjes probleemloos kunt gebruiken tussen de drie en vijf kg (zie bovenstaande tabel). Met andere woorden er zit een zekere ‘overlap’ in de verschillende maatjes. Het handige hiervan is dat het hierdoor niet tot weinig uitmaakt als je van een bepaald maatje iets teveel luiers hebt ingekocht. Een iets krapper maatje (goedkopere) luier past net zo goed als een iets ruimer maatje luier (duurder).

Wil je een alternatieve berekening voor je eigen baby maken?

Indien jij van mening bent dat je niet zeven luiers gemiddeld per dag verbruikt maar bijvoorbeeld vijf of acht dan kun je de berekening in de bovenstaande tabel gemakkelijk zelf opnieuw maken. Aangezien de ingeschatte berekening op basis van een gemiddelde aantal luiers wordt berekend zal het uiteraard nooit 100% kloppen. Dit is ook niet erg. Je kunt beter te weinig luiers inkopen dan teveel want dat zou zonde zijn. Met bovenstaande tabel kan je in ieder geval een goede inschatting maken ten aanzien van hoeveel luiers en billendoekjes je ongeveer nodig zult hebben in het eerste jaar van elk maatje.

Hoe kun je het beste geld besparen op luiers en billendoekjes?

In eerste instantie had ik geen idee wat een goedkope of een dure luier was. Of iets duur of goedkoop is hangt af van je referentiekader ten aanzien van de prijs. Om hierachter te komen dien je te weten wat een gemiddelde prijs van een luier is. Online zijn er helaas geen bronnen te vinden die aangeven wat de gemiddelde prijs per maatje luier is. Daarentegen is de algemene gemiddelde prijs per luier wel gemakkelijk online te vinden.

Billendoekjes koop ik altijd via de vergelijker van Luieraanbiedingen.net en dan in XXL verpakkingen. Hiervan had ik in eerste instantie ook geen idee wat goedkoop of duur was. Ook hierbij geldt dat je op een gegeven moment wel weet wat duur of goedkoop is. De vuistregel qua prijs die ik persoonlijk aanhoudt is maximaal 2 eurocent per billendoekje. De laatste kwalitatief goede aanbieding die ik heb ingeslagen is die van Pampers Sensitive Babydoekjes / 1200 stuks via Amazon met 63% korting wat neerkomt op 1.7 eurocent per doekje. Als het goed is kan ik hiermee conform mijn tabel in deze blog ongeveer een half jaar mee vooruit!

Wat kost een luier gemiddeld die niet in de aanbieding is?

Volgens luierinfo.nl kost een gemiddelde luier (afhankelijk van het merk) die niet in de aanbieding is tussen de 20 en 37 eurocent. Het gemiddelde hiervan is ongeveer 30 eurocent en dit is daarom het bedrag dat we aanhouden als gemiddelde prijs voor een luier dat niet in de aanbieding is.

Belangrijk om te weten is dat normaal gesproken een luier duurder wordt naarmate het maatje een hoger cijfer krijgt. De reden hiervan is dat een hoger cijfer gelijk staat aan een grotere luier. Maatje 0 is daarom over het algemeen goedkoper dan maatje 1 etc. Soms is dit uiteraard niet zo indien er voor een groter maatje bijvoorbeeld een hele goede korting aanbieding geldt. Het is daarom altijd de moeite waard om de aanbiedingen in de gaten te houden.

Wat kost een luier gemiddeld die wel in de aanbieding is?

Met de prijs van luiers wordt eigenlijk altijd wel gestunt. Een korting van bijvoorbeeld 40 tot 50% is niet ongebruikelijk en soms is het zelfs meer dan dat. Het is daarom de moeite waard om luiers altijd in de aanbieding te kopen. Mijn favoriete site om luiers in de aanbieding te vinden is de vergelijker van Luieraanbiedingen.net waarbij je gemakkelijk per maatje luier de goedkoopste kunt vinden.

Zoals omschreven in het antwoord op de vorige vraag zijn de kosten van een gemiddelde luier die niet in de aanbieding is: 30 eurocent. Voor het gemak houden we een kortingspercentage aan van 40%. Een luier in de aanbieding kost dan gemiddeld 30 eurocent * 0,6 = 18 eurocent. Zelf koop ik altijd luiers van het merk Pamper en alleen als de korting minstens 40% is. Soms koop ik alvast in het voren grotere maatjes indien de kortingspercentages (veel) hoger zijn dan dat. Hiervoor gebruik ik dan de uitgewerkte tabel in deze blog.

Hoeveel geld bespaar je ongeveer op jaarbasis door luiers in de aanbieding te kopen in het eerste levensjaar van een baby?

Niet in de aanbieding:

Een jaar heeft in totaal 365 dagen. Per dag verbruikt een baby gemiddeld zeven luiers in het eerste jaar. Een luier kost niet in de aanbieding gemiddeld 30 eurocent. Dit alles in overweging nemend zijn de kosten voor luiers van baby’s in het eerste levensjaar in dit specifieke geval: 365 * 7 * 0,30 = 776,50 euro. Per maand is dit een bedrag van 64,71 euro.

Wel in de aanbieding:

Een jaar heeft in totaal 365 dagen. Per dag verbruikt een baby gemiddeld zeven luiers in het eerste jaar. Een luier kost wel in de aanbieding gemiddeld 18 eurocent. Dit alles in overweging nemend zijn de kosten voor luiers van baby’s in het eerste levensjaar in dit specifieke geval: 365 * 7 * 0,18 = 459,90 euro. Per maand is dit een bedrag van 38,33 euro.

Het verschil op jaarbasis:

Het verschil op jaarbasis is 776,50 – 459,90 = 316,60 euro. Per maand is dit een verschil in bedrag van 316,60 / 12 = 26,38 euro. Voor jezelf dien je te beslissen of je het de moeite waard vind om aanbiedingen in de gaten te houden of simpelweg luiers niet in de aanbieding te kopen. Zoals eerder omschreven zijn luiers eigenlijk altijd wel in de aanbieding te koop. Hiermee is het gemakkelijk om geld te besparen op luiers en billendoekjes in het eerste levensjaar van jouw baby.

Conclusie

Het is slim om een inschatting te maken van de hoeveelheid billendoekjes en luiers (in de verschillende maatjes) die je nodig zult hebben in het eerste jaar voor jouw baby. Indien je dit weet kan je namelijk geld besparen op luiers en billendoekjes door deze iedere keer bij een (hele) goede aanbieding in te kopen. Met de informatie in deze blog kan je een inschatting maken van hoeveel luiers je van elk maatje ongeveer nodig zult hebben in het eerste jaar. Daarnaast kan je op basis daarvan ook bepalen hoeveel billendoekjes je dan ook nodig zult hebben. De inschatting kan je voor jezelf ook personaliseren door een ander gemiddelde aantal luiers aan te houden dan zeven.

Hoe bespaar jij geld op luiers en billendoekjes? Laat het weten in een reactie onderaan deze blog. Ik ben benieuwd!

Lees ook: GELD BESPAREN ONLINE AANKOPEN | 12 GELD BESPAARTIPS

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.