Welke basiszorgverzekering heeft de beste prijs- kwaliteit?

Delen:

Uiterlijk 12 november 2020 moeten de zorgverzekeraars in Nederland de nieuwe zorgpremies bekend hebben gemaakt van onder andere de basiszorgverzekeringen. Ik ben zo iemand die ieder jaar de huidige basiszorgverzekering van ons gezin onder de loep neemt door deze te vergelijken via Independer en/of Pricewise. Blijf ik bij mijn huidige zorgverzekeraar of stap ik opnieuw over naar een andere? Mijn huidige 2020 zorgverzekeraar is FBTO, in 2019 was het VGZ en in 2018 had ik PNO zorg. Voor 2021 weet ik nog niet welke zorgverzekeraar ik zal kiezen omdat nog niet alle premies bekend zijn. Één ding weet ik zeker: ik zal voor mijn basisverzekering kiezen voor een restitutie zorgpolis. In deze blog leg ik uit waarom ik altijd voor dit type kies. In een eerstvolgende blog leg ik uit hoe je geld kunt besparen op jouw basiszorgverzekering.

Laatste update: 14-11-2020

Lees ook: ZORGVERZEKERING 2021: SLIM GELD BESPAREN | 10 TIPS

Welke types van de basiszorgverzekering zijn er?

In totaal zijn er vier verschillende zorgpolissen waar je uit kunt kiezen voor je basisverzekering:

Budgetpolis

Dit is de meest goedkope basisverzekering die je kunt kiezen. Het nadeel ervan is dat je weinig keuze hebt in de zorgaanbieders waarbij de zorgverzekeraar bepaalt welke dat zijn. Hierdoor kan het zijn dat je bijvoorbeeld niet (zonder bijbetaling) naar het ziekenhuis in jouw buurt kan gaan omdat de zorgverzekeraar hiermee geen contract heeft.

Persoonlijk zou ik nooit voor dit type basiszorgverzekering kiezen vanwege de beperkte keuzevrijheid. Stel ik zou bijvoorbeeld een nare ziekte krijgen dan is het fijn als je naar het beste ziekenhuis kunt gaan.

Naturapolis

Deze is iets duurder dan de budget polis maar je hebt met deze ook meer keuze in zorgaanbieders. Hiermee kan je bij bijna alle klinieken en ziekenhuizen terecht waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft. De keuze in zorgaanbieders is veel groter ten opzichte van een budgetpolis. Een nadeel van een naturapolis (net als de budgetpolis en combinatiepolis) is dat ze vaak werken met een budgetplafond. Stel jij wilt graag naar een ziekenhuis in de buurt waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft. Het zou dan zo kunnen zijn dat je daar niet terecht kunt omdat ze reeds het maximale aantal operaties hebben uitgevoerd. Dit heet een zorgplafond waarbij je de kans daarop kunt verkleinen door te kiezen voor een duurdere restitutiepolis.

Persoonlijk vind ik de naturapolis basiszorgverzekering geen slechte keuze. Je kunt namelijk bij vrijwel alle klinieken en ziekenhuizen terecht. Dit is het belangrijkste. Wil je echter volledige keuze in welk(e) ziekenhuis/kliniek en/of arts dan kun je beter voor een restitutiepolis kiezen. Hiermee verklein je ook direct de kans dat je te maken kunt krijgen met een zorgplafond. De naturapolis, budgetpolis en combinatiepolis bieden namelijk allemaal het recht op zorg terwijl de restitutiepolis het recht op vergoeding biedt. Wil je een overzicht van welke zorgverzekeraars niet met een zorgplafond werken? Klik dan hier.

Combinatiepolis

Een combinatiepolis is een combinatie van een naturapolis en een restitutiepolis. In principe heb je onder deze polis een vrije zorgkeuze. Het nadeel is wel dat je zorgverzekeraar met dit type polis niet met elke zorgverlener een contract heeft. De implicatie hiervan is dat verkregen zorg soms volledig vergoed wordt en dat je daarentegen soms moet bijbetalen. Die onzekerheid is niet handig en fijn.

Persoonlijk vind ik dit daarom een “net niet” polis. Dit type polis is vaak duurder dan een naturapolis en goedkoper dan een restitutiepolis. Aan de ene kant bieden ze vrije zorgkeuze en aan de andere kant moet je soms bijbetalen. Dit is niet handig en zorgt voor onduidelijkheid.

Restitutiepolis

Dit is het duurste type zorgpolis voor een basisverzekering. Een groot voordeel van deze is dat je volledig vrije zorgkeuze hebt. Je kunt terecht bij zorgaanbieders waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft. Je kunt bijvoorbeeld je eigen ziekenhuis, kliniek, arts en fysiotherapie praktijk uitkiezen. Daarnaast heb je ook een veel kleinere kans op een mogelijk zorgplafond omdat je het recht op vergoeding hebt. Dit is een belangrijk onderscheid ten opzichte van de andere zorgpolissen (budgetpolis, naturapolis en de combinatiepolis) welke allemaal het recht op zorg bieden. In een ideale situatie kan je met een restitutiepolis alsnog terecht bij een zorgaanbieder met een bereikt zorgplafond waarmee jouw zorgverzekeraar geen contract heeft. Bij de andere polissen zou dit sowieso niet mogelijk zijn geweest en/of je zou (veel) moeten bijbetalen.

Persoonlijk kies ik altijd voor de restitutiepolis. Mijn voornaamste reden is de volledig vrije zorgkeuze. Om de kosten ervan te verlagen kies ik altijd voor een maximaal eigen risico. Of dit verstandig is hangt af van jouw eigen situatie en voornamelijk jouw gezondheid.

Conclusie beste prijs kwaliteit basiszorgverzekering

Wil jij de beste arts kunnen kiezen of neem jij genoegen met geen keuze daarin? Dat is de vraag die jijzelf beantwoord door te kiezen voor één van de vier zorgpolissen voor de basiszorgverzekering.
Wil jij de beste arts kunnen kiezen of neem jij genoegen met geen keuze daarin? Dat is de vraag die jijzelf beantwoord door te kiezen voor één van de vier zorgpolissen voor de basiszorgverzekering.

De beste basiszorgverzekering is naar mijn mening een restitutiepolis. De slechtste is een budget polis. Alles daartussen is in principe geen slechte keuze maar ik zou er zelf nooit voor kiezen. De restitutiepolis biedt de beste prijs kwaliteit verhouding en kun je betaalbaar maken door het eigen risico te verhogen. Gezondheid is het allerbelangrijkste bezit wat iedereen heeft, met een restitutie zorgpolis basisverzekering verzeker jij jezelf van de best mogelijk zorg en het recht op vergoeding daarvan. Ik betaal graag bijvoorbeeld 10 euro per maand extra als ik in (zeer) slechte gezondheid mijn eigen ziekenhuis, kliniek en/of arts mag kiezen. Het voordeel van de basisverzekering in Nederland is overigens wel dat iedereen recht heeft op precies hetzelfde zorgpakket.

Wil je direct na het lezen van dit blog artikel jouw zorgverzekering vergelijken? Hiervoor kan ik de volgende vergelijkers aanbevelen: Independer en/of Pricewise. Succes met vinden van een geschikte zorgpolis die bij jouw situatie past!

Ik ben benieuwd naar jullie mening n.a.v. dit artikel. Het zou mij niet verbazen als de meesten überhaupt het verschil niet wisten tussen de verschillende zorgpolissen en vaak voor de goedkoopste zorgpolis kozen. Welk type zorgpolis kies jij voor 2021? Kies jij voor de beste kwaliteit of voor de goedkoopste optie?

Lees ook: ZORGVERZEKERING BABY (KIND)  | 8 TIPS OM GELD TE BESPAREN


Disclaimer: sommige links in dit blog artikel zijn ‘affiliate’ links waarvoor Geldhamster.nl soms een kleine vergoeding ontvangt. Als je klikt op één van deze links kost het je als bezoeker verder niets extra. Het is een manier om de website van Geldhamster.nl te ondersteunen. Dit blog artikel is geen betaalde promotie blog maar slechts mijn eigen eerlijke mening op basis van mijn eigen ervaringen.

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.