Online boodschappen doen door tweede coronagolf 🛒

Delen:

De tweede coronagolf van Corona is helaas gestart, online boodschappen doen zal de komende tijd steeds normaler worden. Ten tijde van de eerste coronagolf had ik al eens een blog geschreven over financieel bewust hamsteren tijdens de coronacrisis. Sinds vorige week is bij ons gezin de kogel door de kerk: wij gaan het komende half jaar enkel nog online boodschappen doen bij de Albert Heijn. Voorlopig zeg ik hierom met “pijn in mijn portemonnee” gedag tegen de Lidl. Bij de Lidl geldt namelijk t/m november o.a. een 10% cashback actie. Zelf had ik dit niet zien aankomen aangezien ik recent nog een blog had geschreven waarom ik (nog) geen online boodschappen doe. Vanwege onze privé situatie is het veiliger om enkel nog online boodschappen te doen om geen corona risico te lopen. Hieruit blijkt maar weer: geld besparen lukt niet altijd maar het is “roeien met de riemen die je hebt”. In deze blog leg ik uit hoe ik van plan ben om relatief goedkoop online boodschappen te doen bij de Albert Heijn de komende tijd.

Laatste update: 16 augustus 2021

Lees ook: ONLINE BOODSCHAPPEN ALBERT HEIJN REVIEW | ONZE ERVARING

Online boodschappen bestellen bij de Albert Heijn of Picnic tijdens tweede coronagolf

Bij ons thuis hebben we getwijfeld om boodschappen te bestellen bij de Albert Heijn of bij online supermarkt Picnic. Uit onze naaste omgeving hoorde we goede berichten over de Albert Heijn en daarentegen minder goede over Picnic. Albert Heijn zou verser zijn qua groente en fruit. Daarnaast zou het betere houdbaarheidsdatums hebben op de producten. Ik kan dit niet beoordelen want ik heb nog nooit online boodschappen besteld bij Picnic. Dit is in ieder geval wat we van te voren “ingefluisterd” kregen maar het hoeft natuurlijk niet waar te zijn. Uiteindelijk hebben we vanwege verschillende redenen gekozen om enkel bij de Albert Heijn online boodschappen te bestellen.

Albert Heijn online boodschappen zijn we al gewend en online supermarkt Picnic niet

De Albert Heijn gingen we altijd al naar toe om offline boodschappen te doen. Het overgrote deel van de boodschappen daarentegen deden we tot voor kort altijd bij de Lidl. Bij de Albert Heijn kochten we eigenlijk altijd alleen bonus aanbiedingen. Daarnaast kochten we vaak wat specifieke producten dat de Albert Heijn wel had en de Lidl niet. Voornamelijk de laatste tijd was ik enorm fan van de Lidl omdat deze naar mijn mening de komende tijd de goedkoopste supermarkt is vanwege: 10% cashback en 5% kassabon korting.

Een online supermarkt boodschappen bestelling hebben we nog nooit gedaan. Bij de online supermarkt Picnic hebben we daarom ook nog nooit boodschappen gedaan. In mijn vorige online boodschappen blog met daarin redenen waarom ik het (nog) niet deed, heb ik al eens eerder beargumenteerd waarom wij niet bij Picnic online boodschappen bestellen.

Weinig prijsverschil tussen Albert Heijn en Picnic

Op het eerste gezicht lijkt er weinig prijs verschil te zijn tussen de Albert Heijn en Picnic. De Albert Heijn staat bekend om de goede bonus aanbiedingen. Picnic staat bij mij niet echt bekend als een online supermarkt met goede aanbiedingen. De keren dat ik de Picnic app heb doorgenomen heb ik geen benoemenswaardige aanbiedingen gezien. Daarnaast vond ik de prijzen ook niet bijzonder goedkoop. Een collega blogger heeft dit ook al eens beargumenteerd.

Albert Heijn bezorgbundel voor gegarandeerde bezorging online boodschappen tijdens tweede coronagolf

De vier speerpunten van de Albert Heijn bezorgbundel
De vier speerpunten van de Albert Heijn bezorgbundel

Bij de Albert Heijn hebben we een bezorgbundel abonnement afgesloten. Alvorens dit af te sluiten had ik mij hierin eerst verdiept aangezien ons dit negen euro per maand zou gaan kosten. Zonde geld om dit zomaar af te sluiten als het later niet per sé nodig zou blijken. Hierom had ik in de Albert Heijn app gecheckt hoeveel een bezorging mij zou kosten voor de volgende dag. Hieruit viel op te maken dat de goedkoopste (duurzame) bezorging 2,50 euro kostte terwijl dit kon oplopen tot 8,95 euro voor één enkele bezorging. Het nadeel van zo’n goedkope bezorging van 2,50 was wel vaak dat deze op een voor ons onhandige tijd was. De duurdere bezorging was vaak op een tijd dat iedereen logischerwijs de boodschappen graag wilde ontvangen. Een kwestie van vraag en aanbod.

Dankzij de afgesloten bezorgbundel krijgen we vanaf volgende week iedere week een gegarandeerd tijdslot waarop de boodschappen bezorgd zullen worden. Dit is de voornaamste reden dat we hiervoor gekozen hebben. In de eerste besmettingsgolf van corona was het vaak zo dat er wachtlijsten waren om überhaupt online boodschappen te kunnen doen. Daarnaast was het soms niet mogelijk om te kunnen laten bezorgen omdat alle tijdslots reeds vergeven waren. Dit zie je nu ook steeds meer indien je probeert een bezorging in te plannen. Een bezorgbundel lost de hiervoor genoemde problemen op.

Gereserveerde bezorgmomenten in de Albert Heijn app
Gereserveerde bezorgmomenten in de Albert Heijn app

Op moment van schrijven van deze blog (4 oktober 2020) zijn de bezorg tijdslots vol tot 9 oktober. Het lijkt erop (niet geheel verwonderlijk) dat steeds meer mensen weer online boodschappen gaan doen. Aangezien wij een bezorgbundel hebben kunnen we alsnog komende donderdag onze boodschappen verwachten. Hierbij is het belangrijk om uiterlijk woensdag 7 oktober 23:59 door te geven wat we willen hebben. Indien dit niet gedaan wordt dan vervalt de reservering/bestelling.

Volle tijdslots bij de Albert Heijn om te laten bezorgen
Volle tijdslots bij de Albert Heijn om te laten bezorgen
Zonder bezorgbundel dure bezorgingen en zonder gegarandeerde tijdslots (vol = vol)
Zonder bezorgbundel dure bezorgingen en zonder gegarandeerde tijdslots (vol = vol)

Hoe slim en goedkoop online boodschappen doen bij de Albert Heijn

Aangezien ik de komende tijd vanwege onze privé situatie verplicht ben om online boodschappen te doen, heb ik onderzocht hoe ik dit zo goedkoop mogelijk zou kunnen doen:

Tip 1: aanmaken favorieten lijstje

Mijn eerste tip is om een favorieten lijstje aan te maken in de Albert Heijn app of op de Albert Heijn website. Dit zou je kunnen zien als een standaard boodschappen lijstje. Hiermee voorkom je dat je allerlei producten in je winkelwagentje gooit die je anders niet gekocht zou hebben. Des te meer tijd en langer je doorbrengt in de online supermarkt van de Albert Heijn des te groter de kans dat je meer geld zult uitgeven. Indien je namelijk moet zoeken naar allerlei producten kom je geheid producten tegen die je normaal gesproken nooit eet of drinkt. Waarschijnlijk koop je die dan wel uit bijvoorbeeld nieuwsgierigheid of omdat je denkt die producten nodig te hebben.

Tip 2: digitale koopzegels sparen voor >6% rente

Een voordeel van online boodschappen doen bij de Albert Heijn is dat je digitale koopzegels kunt sparen. Sommige mensen zien het als rente en sommige als een niet noemenswaardige korting. Ik ben van mening dat digitale koopzegels de moeite waard zijn, wat ik al eens heb beargumenteerd in deze en deze blog. De belangrijkste vuistregel bij digitale koopzegels sparen is om niet meer boodschappen te doen dan dat je anders had gedaan. Je hoeft maar een paar producten te kopen die je normaal gesproken niet zou kopen en hiermee is dan alle rente (of korting) als sneeuw voor de zon verdwenen.

Tip 3: koop voornamelijk bonus aanbiedingen, persoonlijke en bezorgbundel aanbiedingen, en prijsfavorieten

In de Albert Heijn app of website kan je gemakkelijk de bonus aanbiedingen inzien. Dit zijn vaak noemenswaardige aanbiedingen waarmee je relatief veel geld kunt besparen. Naast bonus aanbiedingen kent de Albert Heijn ook zoiets als extra persoonlijke aanbiedingen. Deze zijn gebaseerd op jouw aankoopverleden bij de Albert Heijn. Indien je bijvoorbeeld vaak een Volkoren brood koopt, dan kan het zijn dat Albert Heijn je een persoonlijke aanbieding geeft met daarin de tweede voor de halve prijs. Bovendien heb je bij AH bezorgbundel aanbiedingen waarvan je enkel gebruik kunt maken bij een online bestelling en als je een bezorgbundel hebt. Ten slotte, zijn de prijsfavorieten populaire producten met een goede gunstige prijs.

Tip 4: vergeet niet te sorteren en filteren tijdens online boodschappen doen bij de Albert Heijn

Sorteren

In de Albert Heijn app of op de AH website kun je producten gemakkelijk sorteren. Hierbij kan je sorteren op het volgende: ‘Prijs hoog – laag’, ‘Prijs laag – hoog’ en ‘Meest relevant’. In de praktijk merk ik dat ‘Meest relevant’ vaak zoals de naam reeds aangeeft het meest relevante filter is. Indien je de prijs van laag naar hoog zet zie je soms bijvoorbeeld als je naar ‘Ei’ zoekt dat je hele andere producten krijgt waarin een ei verwerkt zit.

Sorteren op 'Prijs laag - hoog' is niet altijd handig met als voorbeeld een ei
Sorteren op ‘Prijs laag – hoog’ is niet altijd handig met als voorbeeld een ei

Filteren

De meest handige filters om geld te besparen zijn ‘Prijsfavoriet’ en ‘Voordeelpakken’. De overige filters zijn vooral handig als je heel gericht wilt zoeken/filteren.

Tip 5: recepten in de Albert Heijn app zijn handig maar wel duur als je niet oppast

Heb je die teen knoflook en gemalen komijn wel echt nodig?!
Heb je die teen knoflook en gemalen komijn wel echt nodig?!

In de Albert Heijn app kan je gemakkelijk recepten inzien. Vervolgens kan je met één druk op de knop alle ingrediënten toevoegen aan je winkelmandje. Hierin zit dan bijvoorbeeld een relatief duur zakje kruiden. Het is super handig maar vaak ook duur om op deze manier boodschappen te doen. Gelukkig is het ook mogelijk om bijvoorbeeld slechts de helft van de ingrediënten te kopen omdat je de rest niet nodig vindt of al in huis hebt.

Conclusie online boodschappen doen door tweede coronagolf 🛒

Door de tweede coronagolf in combinatie met onze privésituatie zijn wij genoodzaakt online boodschappen te bestellen bij de Albert Heijn. Door slim boodschappen te doen is het desondanks mogelijk om ook bij de Albert Heijn relatief goedkoop boodschappen te doen. Deze blog heeft hiervoor een aantal handvaten gegeven waarmee aan de slag gegaan zou kunnen worden.

Lees ook: FINANCIEEL BEWUST HAMSTEREN TIJDENS CORONACRISIS

Indien jij genoodzaakt zou zijn om online boodschappen te doen, waar zou je dat dan doen en waarom? Indien je al online boodschappen doet, waarom doe je dat? Ik ben benieuwd, laat het weten in een reactie onderaan deze blog.

Delen:

2 Antwoorden aan “Online boodschappen doen door tweede coronagolf 🛒”

  1. Sinds de eerste coronagolf doe ik al online boodschappen bij Albert Heijn. Alleen laat ik het niet bezorgen, dat is in onze woonsituatie niet mogelijk, maar ik haal het op bij een Pick-Up-Point van Albert Heijn. Ik vind het ideaal, binnen drie minuten heeft een medewerker mijn hele bestelling in de auto gezet en kan ik weer naar huis, zonder dat ik in de winkel risico loop op besmetting.
    Via de AH-app ga ik eerst naar de bonusartikelen en kijk ik wat ik daarvan nodig heb. Ik ben gek op 1+1-gratis aanbiedingen, zoals voor koffie en wasmiddelen die zijn regelmatig in deze bonusaanbieding. Voor koffie neem ik dan bijvoorbeeld altijd wel acht pakken voor de prijs van vier en dan kan ik vaak wel vooruit tot de volgende bonusaanbieding. Nadat ik de bonusaanbiedingen heb doorgespit, kijk ik wat ik de rest van de week nodig heb aan boodschappen. Als er in de loop van de week iets op is, zet ik dat gelijk in mijn boodschappenlijst van de AH-app. Als ik dan de week daarna mijn boodschappen wil bestellen, kan ik deze boodschappen heel makkelijk toevoegen aan mijn online-boodschappenlijst. Ik ben ook voordeliger uit, want ik doe nu geen impulsaankopen die ik vroeger in de winkel soms wel deed. Ik ben daarom heel enthousiast over deze manier van boodschappen doen en ik denk dat als de coronamaatregelen voorbij zijn, ik dit blijf doen.

  2. Mooi heldere uitleg, Geldhamster! Wat betreft de koopzegels: ik kan het iedereen aanraden, automatisch spaar je zo een leuk bedrag bij elkaar, tegen een goede rente, zoals je al schrijft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.