Digitaal betalen is slimmer dan contant geld betalen 💶

Delen:

Op Nu.nl las ik een artikel waarin gezegd werd dat contant betalen beter is voor onze portemonnee dan pinnen. Dit terwijl in tien jaar tijd het aantal contante betalingen is gehalveerd ten opzichte van digitale betalingen. Dit zou al voldoende bewijs moeten geven waarom dit misschien toch niet zo goed is voor je portemonnee. Volgens het artikel zou ouderwets munt- en briefgeld voordelen hebben t.o.v. digitaal betalen met een pasje of mobiele telefoon etc. Hiermee ben ik het niet eens. In deze blog leg ik uit waarom digitaal betalen slimmer is dan contant betalen om inzicht te krijgen en houden. Dit doe ik door vier verschillende uitspraken uit het artikel uit te lichten en hierop mijn reactie te geven.

Lees ook: OPTIMAAL BETALEN = GELD BESPAREN  | TOT 11% CASHBACK

Vier uitspraken die tegen digitaal betalen zijn en in het voordeel van contant betalen

Onzin uitspraak 1: “Beter inzicht door contant te betalen”

Volgens het artikel van Nu.nl heeft contant betalen de voorkeur omdat je hiermee beter inzicht hebt. Het voorbeeld dat wordt aangehaald is als volgt: je pint 100 euro waarvan je 90 euro uitgeeft in de supermarkt waardoor je 10 euro overhoudt. Je weet hierdoor wat er weg is van je 100 euro en wat je er niet meer van kunt doen. Dit is heel erg zwart wit denken waarmee ik het niet eens ben.

Er zijn (gratis) digitale oplossingen die hetzelfde en/of een veel beter inzicht geven. Via bijvoorbeeld de gratis N26 bankieren app (of betaalde bankieren app Bunq) kan je verschillende potjes (of rekeningen) maken met daarin bijvoorbeeld maximaal 100 euro voor boodschappen per week. N26 noemt zo’n potje een ‘Space’. Op deze manier weet je ook hoeveel er weg is en wat je er niet meer van kunt doen. Je kunt zelfs instellen dat je bijvoorbeeld iedere week 100 euro wilt storten in dat potje. Op die manier weet je altijd hoeveel geld je nog over hebt om boodschappen van te doen. In de gratis N26 app ziet dat er zo uit:

Een supermarkt potje aanmaken in de gratis N26 app voor digitaal inzicht
Een supermarkt potje aanmaken in de gratis N26 app voor digitaal inzicht

Onzin uitspraak 2: “Een pinautomaat geeft geen melding als er teveel geld door jou wordt uitgegeven en zeker niet als je ook rood kunt staan”

Volgens het artikel zou een een pinautomaat geen melding geven als er teveel geld wordt uitgegeven (en zeker niet als je ook rood kunt staan). Dit slaat ook nergens op aangezien een pinautomaat logischerwijs geen speciaal seintje geeft anders dan dat een betaling wel of niet gelukt is.

Het seintje krijg je gelukkig logischerwijs via je mobiele telefoon of smartwatch en niet van de pinautomaat. Een seintje kun je instellen in de bankieren app van bijvoorbeeld N26 (of Bunq). Deze krijg je als jouw saldo op jouw bankrekening een bepaald minimum bereikt heeft of als bijvoorbeeld jouw boodschappenpotje van 100 euro op is (of boodschappenrekening bij Bunq). Het handige van een digitale bankieren app is dat je digitaal inzicht hebt met betrekking tot waaraan je je geld hebt uitgegeven. Als je contant betaalt mis je dat inzicht. Contant betalen is hierdoor ook wederom geen slimmere manier van betalen dan digitaal betalen.

Onzin uitspraak 3: “Als je gevoelig bent voor aanbiedingen is het handig een afgepast contant geld bedrag meenemen”

Deze uitspraak slaat ook nergens op. Dit is geen voordeel van contant betalen maar eerder een probleem die je zelf hebt waardoor je niet financieel bewust acteert. Mocht je hiervoor toch gevoelig zijn en een hulpmiddel nodig hebben dan zou het kunnen helpen om aan het begin van de maand een groot gedeelte van je salaris over te boeken naar je spaarrekening. Op deze manier kan je niet gemakkelijk meer uitgeven dan dat je van te voren hebt gebudgetteerd. Via N26 zou je een potje (of rekening bij Bunq) kunnen maken genaamd ‘Aanbiedingen’ en er een wekelijkse limiet op zetten van bijvoorbeeld 50 euro. Op deze manier weet je ook gelijk bij welke winkel je je geld hebt uitgegeven om aanbiedingen te kopen.

Onzin uitspraak 4: “Uitgaven zou je kunnen vergeten als je digitaal betaalt”

Volgens het artikel blijft het lastig om digitaal bij te houden wat er precies gebeurt en dit zou een risico zijn. Dit is de grootste onzin want door contant te betalen is überhaupt niet bij te houden waar je geld is gebleven na dit te hebben uitgegeven. Via bijvoorbeeld de bankieren app op je mobiele telefoon kun je perfect inzien waaraan je je geld hebt uitgegeven en wanneer. Daarnaast zijn er gratis apps zoals Grip van ABN AMRO waarmee je inzicht kunt krijgen waaraan je precies jouw geld hebt uitgegeven. Hierdoor kun je per maand patronen ontdekken in jouw uitgaven patroon. Daar komt bij dat je contant geld gemakkelijk kunt kwijt raken. Deze uitspraak in het artikel slaat daarom wederom ook nergens op.

Conclusie: contant betalen is zeker niet slimmer dan digitaal betalen

Digitaal betalen is volgens mij slimmer dan contant betalen. Door digitaal te betalen krijg je veel inzichten in uitgavenpatronen die contant betalen niet kunnen geven. Door inzicht te hebben in specifieke uitgaven patronen kun je beslissen om bijvoorbeeld minder geld uit te geven in de supermarkt. Je komt er bijvoorbeeld achter dat je per maand 300 euro uitgeeft in de supermarkt. Dit terwijl volgens Nibud het gemiddelde bedrag hiervoor bijvoorbeeld een stuk lager zou moeten kunnen liggen. Je zou hierop dan vervolgens kunnen acteren door minder geld te gaan uitgeven. Daarnaast kun je bij gaan houden wat je progressie is in de verlaging van uitgaven in de komende maand. Digitaal betalen zorgt daarom voor de juiste inzichten die je nodig hebt om uitgaven te kunnen verminderen. Naast uitgaven verminderen kun je ook simpelweg geld besparen door cashback wat niet mogelijk is door contant te betalen.

De zogenaamde voordelen die contant betalen zou hebben zijn ook in digitale vorm beschikbaar zoals omschreven in deze blog. Hiermee vervallen alle redenen om contant geld te gebruiken om mee te betalen. Zelf betaal ik nooit contant en vind het ook irritant om contant geld te hebben omdat dit iets is dat je gemakkelijk kwijt kunt raken.

Ik ben benieuwd hoe jij er over denkt: contant- of digitaal betalen, wat is slimmer volgens jou om geld te besparen? Wat heeft jouw voorkeur?

Lees ook: GRATIS CASHBACK: 6% BIJ O.A. LIDL, ALDI EN MCDONALDS’


Disclaimer: sommige links zijn ‘affiliate’ links waarvoor Geldhamster.nl een kleine vergoeding ontvangt. Deze vergoeding wordt gebruik als bijdrage in de kosten van de blog en om deze regelmatig te updaten en verbeteren. Het kost je verder niets extra indien je deze links gebruikt en het is daarmee een manier om Geldhamster.nl te steunen.

Delen:

2 Antwoorden aan “Digitaal betalen is slimmer dan contant geld betalen 💶”

  1. Voor jou kunnen de uitspraken onzin zijn, voor mij werkt contant betalen juist heel fijn. Digitaal is voor mij niet handig. Inderdaad voor overzicht, dat werkt bij mij echt beter door contant te betalen. Dus de vlieger van digitaal geeft beter overzicht gaat voor mij niet op.
    Alles op papier zetten is voor mij de oplossing om goed overzicht te hebben en te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.