Dalende dollarkoers 💵 💶 | Vijf tips om geld te besparen

Delen:

De kredietcrisis begon in 2007 en had destijds een enorme economische impact met als gevolg een dalende dollarkoers. Destijds was ik nog een middelbare school scholier. Ik kan mijzelf nog goed het advies van mijn economieleraar herinneren: “Als jullie ooit nog op vakantie zouden willen naar de Verenigde Staten van Amerika dan is dit hét moment om erheen te gaan!”. De EUR/USD Amerikaanse dollarkoers stond rond die tijd namelijk enorm gunstig ten opzichte van de euro. Door de kredietcrisis was het op een gegeven moment in 2008 zo dat de euro-dollarkoers rond de 1.60 dollar stond. Hiermee kreeg je 1.60 dollar voor elke euro!

Momenteel hebben we de coronacrisis en ook deze crisis heeft een flinke impact op de dollarkoers.  De dollarkoers stond aan het begin van de crisis in Europa in maart 2020 op 1.0659 en staat in augustus 2020 inmiddels op 1.1825. Dit is een stijging van 10.94% wat betekent dat je voor elke euro 10.94% meer dollars krijgt. De euro is ten opzichte van de dollar meer waard geworden. Het zou mij niet verbazen als de dollarkoers verder zal dalen de komende tijd. Deze waardestijging van de euro heeft allerlei voordelen voor consumenten. Deze blog geeft vijf tips waarmee jij geld kunt besparen dankzij de dalende dollarkoers.

Lees ook: OPTIMAAL BETALEN = GELD BESPAREN  | TOT 11% CASHBACK

Goedkoop op vakantie naar de USA door de dalende dollarkoers door de coronacrisis

Goedkoop op vakantie naar de USA door de dalende dollarkoers door de coronacrisis
Goedkoop op vakantie naar de USA door de dalende dollarkoers door de coronacrisis

Momenteel is de USA oranje waardoor het alleen toegankelijk is voor noodzakelijke reizen. Zo gauw Amerika niet langer oranje is, is het mogelijk om goedkoop ernaartoe op vakantie te gaan. In de USA betaal je alles in dollars. Aangezien de dollarkoers ten opzichte van de euro aan het dalen is, krijg je voor elke euro meer dollars. Dit betekent dat je daarmee meer waard voor jouw geld krijgt als je in de USA op vakantie bent. Ik zal dit duidelijk maken aan de hand van een berekening waarbij ik ervoor kies om maximaal 3000 euro uit te geven in de USA. Zoals je kunt zien krijg je veel meer waarde voor jouw 3000 euro als de Euro-Dollar koers hoger wordt. Dat is leuk op vakantie gaan, toch?

Euro-Dollar koers:Uitgaven in euro’s:Uitgaven in dollars:
1.065930003197,70
1.182530003547,50
1.600030004800,00
Voorbeeld van de impact van een dalende dollar koers t.o.v. de euro op de waarde die je krijgt voor 3000 euro uitgeven in de USA

Goedkoop Apple producten en andere producten kopen in de USA vanwege de dalende dollarkoers

Niet alleen een vakantie in de USA wordt goedkoper door een een dalende dollarkoers maar ook het kopen van producten wordt logischerwijs goedkoper. Het is algemeen bekend dat producten van Apple in de USA vaak goedkoper zijn om te kopen dan in Europa als je dollars omrekent naar euros. Met een dalende dollarkoers worden deze producten in euros steeds goedkoper en meer de moeite waard om mee te nemen naar Nederland na een vakantie in de USA.

Je moet met bovenstaande overigens wel oppassen dat je niet gepakt wordt op het vliegveld door de douane want dan moet je BTW betalen net zoals we gewend zijn in Nederland. Het is handig om hiermee rekening te houden want misschien is het daarna wel duurder dan dat je het in Nederland had gekocht. Een handig hulpmiddel om te controleren of het de moeite waarde is om een Apple product (of andere producten) te kopen in de USA is de Douane Reizen-app.

Goedkope diesel en benzine tanken aan de pomp door de dalende dollarkoers

Aardolie wordt ingekocht door dollars te gebruiken. Door de dalende dollarkoers is elke euro meer dollars waard. Hierdoor is het goedkoper om benzine en diesel te kopen voor tankstations. Dit voordeel kunnen tankstations doorgeven aan klanten/consumenten die hierdoor geld kunnen besparen op het tanken van diesel en benzine. Een tip om extra geld te besparen bij tanken is om de DirectLease Tankservice app te gebruiken of de website te bezoeken. Hiermee kun je heel gemakkelijk zien waar je het goedkoopste in de buurt van jouw locatie kunt tanken.

Extra geld besparen online door in dollars te betalen in plaats van in euro’s

GOOSE VPN om de locatie op de USA te zetten om geld te besparen op wisselkoers opslagkosten
GOOSE VPN om de locatie op de USA te zetten om geld te besparen door te betalen in dollars om daarmee minder euro’s kwijt te zijn.

Online kun je net doen alsof jouw locatie de Verenigde Staten van Amerika is. Hiermee denkt de website dat je uit Amerika komt en graag in dollars wilt betalen. Met behulp van een VPN kun je jouw locatie instellen in Amerika. Zelf gebruik ik Goose VPN welke mij goed bevalt. Andere bekende VPN providers zijn: Nord VPN, Private Internet Access en ZenMate. Hiermee kan ik soms geld besparen omdat een product bijvoorbeeld 20 dollar kost in Amerika en in Nederland 30 euro. Het kan dan de moeite waard zijn om te betalen in dollars, zeker in combinatie met de volgende tip omdat er hiermee geen wisselkoersopslag kosten zijn. Het is wel belangrijk om te controleren of het niet goedkoper is om alsnog meteen in euro’s te betalen. Dit kun je doen door de VPN uit te zetten, hiermee denkt de website weer dat je uit Nederland komt.

Extra geld besparen door geen wisselkoers opslagkosten

Als je in de USA betaalt met een reguliere creditcard van bijvoorbeeld ING dan moet je een wisselkoers opslag betalen. Bij de ING als voorbeeld wordt een bedrag in dollars omgerekend naar euro’s op basis van een wisselkoers én een koersopslag van 2%. Dit betekent dat jouw vakantie in Amerika 2% duurder wordt. Stel je geeft tijdens een vakantie 3000 euro uit dan kost dit je tijdens de vakantie in totaal 60 euro aan wisselkoers opslagen. Een wisselkoers opslag kun je voorkomen door te betalen met bijvoorbeeld de Bunq Travel card en/of via de Curve card. Hiermee bespaar je ongeveer 3% aan wisselkoers opslagkosten. Je betaalt dan enkel conform de wisselkoersen die tussen banken gelden.

Conclusie geld besparen door dalende dollarkoers

Het is zeker mogelijk om geld te besparen dankzij de dalende dollarkoers. Er zijn verschillende mogelijkheden om hierdoor geld te besparen waarvan ik in deze blog vijf tips heb gegeven. Ten tijde van de kredietcrisis heeft de dollarkoers enorm laag gestaan waardoor elke euro 1.60 dollar waard was. Misschien zal de dollar-eurokoers blijven dalen door de coronacrisis, dit valt niet te voorspellen. Wat we wel zeker weten is dat een lagere dollarkoers zeer gunstig is voor consumenten zoals jij en ik.

Heb jij nog een tip om geld te besparen dankzij de dalende dollarkoers? Ik ben benieuwd, laat het weten in een reactie onderaan deze blog.

Lees ook: GRATIS CASHBACK van 6% BIJ O.A. LIDL, ALDI EN MCDONALDS’


Disclaimer: sommige links zijn ‘affiliate’ links waarvoor Geldhamster.nl een kleine vergoeding ontvangt. Deze vergoeding wordt gebruik als bijdrage in de kosten van de blog en om deze regelmatig te updaten en verbeteren. Het kost je verder niets extra indien je deze links gebruikt en het is daarmee een manier om Geldhamster.nl te steunen.

Delen:

6 Antwoorden aan “Dalende dollarkoers 💵 💶 | Vijf tips om geld te besparen”

 1. Elke dollar 1.6 euro waard. Klinkt niet echt positief. Dan krijg je per euro minder dollars toch?
  Ik denk dat het eerder 1/1.6 euro= 0,625 euro per dollar is…

 2. Bedankt voor je reactie. Dit is inderdaad een foutje in het artikel die erin is geslopen. Dit heb ik nu aangepast. Het moest natuurlijk zijn: 1 euro is 1.60 dollar waard. Dit heeft misschien voor wat verwarring gezorgd, haha.

  Je kunt beredeneren vanuit de euro dollar koers: 1 euro is 1.60 dollar waard. Hoe hoger het dollar getal des te meer je krijgt voor jouw 1 euro. Of natuurlijk andersom door te beredeneren vanuit de dollar euro koers waarbij 1 dollar bijv. 0.625 euro waard is. Hoe lager het getal in euro des te meer de euro waard is t.o.v. de dollar.

  Zoek maar eens op Google naar dollar/euro koers en euro/dollar koers. Je zult dan zien dat je het op twee manieren kunt beschrijven. Ik heb ervoor gekozen om te beredeneren vanuit de euro dollar koers. Het is voor dit artikel handig te weten hoeveel dollars je krijgt (koopkracht) als je 1 euro inwisselt. Hopelijk is het duidelijk ;-)!

 3. 1 dollar is 1.70 euro waard. 100 euro geeft je 58.82 dollar
  1 dollar is 1.60 euro waard. 100 euro geeft je 62.50 dollar
  1 dollar is 1.50 euro waard. 100 euro geeft je 66.66 dollar

  hoe hoger het euro getal, des te minder dollars je krijgt.

  1. Hi Lin,

   Bedankt! Zie ook m’n vorige reactie. Het artikel is n.a.v. jouw reactie ge-update.

   Je bedoelde in jouw reactie denk ik: 1 euro is 1.70 dollar waard. 100 euro geeft 170 dollar etc. Des te hoger de euro-dollar koers, des te hoger de waarde van 1 euro in dollars.

   Het is overigens zo dat in 1985 1 dollar 1.50 euro waard geweest is, gelukkig is dat nu niet meer zo.

 4. Zorg bij aankoop software of diensten in Amerika over vpn dat je aangeeft ergens in Montana of Oregon te wonen. Je bespaart dan een paar procent sales tax.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.