Geld besparen sportschool abonnement korting

Geld besparen sportschool abonnement | 17% korting 💪

Delen:

In deze blog leg ik uit hoe je geld zou kunnen besparen op jouw sportschool abonnement. Hierbij neem ik steeds Basic-Fit als voorbeeld omdat ik hier sport. In principe zou je hier elke andere sportschool kunnen lezen natuurlijk. Momenteel betaal ik 21.66 euro per maand bij Basic-Fit. Recent bedacht ik mijzelf opeens dat mijn lidmaatschap maandelijks opzegbaar is na het eerste jaar. Het is voor veel mensen heel gebruikelijk om over te stappen van zorgverzekeraar, energieleverancier etc. maar ik hoor nooit iemand over hoe je geld kunt besparen op een sportschool abonnement. Hiermee zou ik ieder jaar opnieuw geld kunnen besparen door op te zeggen en/of over te stappen. In deze blog ga ik op onderzoek uit of dit de moeite waard is.

Lees ook: GELD BESPAREN ONLINE AANKOPEN | 12 GELD BESPAARTIPS

Wat is het verdienmodel van sportscholen?

Sportscholen verdienen het meeste aan mensen die nooit komen sporten. Het verdienmodel van een simpele sportschool als Basic Fit is mensen lid maken zodat ze vast zitten aan een jaarabonnement. Veel mensen stoppen op een gegeven moment met sporten terwijl het abonnement nog wel gewoon door blijft lopen. Ze zullen daarom altijd mensen proberen het gevoel te geven dat ze snel actie moeten nemen om een abonnement af te sluiten omdat er momenteel een goede actie is.

Veel sportscholen hanteren een abonnement model waarbij je moet betalen per week i.p.v. per maand. Hierdoor oogt het prijstechnisch gezien op het eerste gezicht misschien goedkoper maar dit is het vaak niet. Als je kunt kiezen voor een maandmodel of een per vier weken model en de prijs is hetzelfde dan zou ik altijd kiezen om per maand te betalen. Het is namelijk ook zo dat er soms 53 weken in een jaar zitten i.p.v. 52 weken waardoor je onbewust misschien extra moet betalen.

Hoe kun je jaarlijks geld besparen op jouw sportschool abonnement?

Prijstechnisch is het gunstig om één van de twee volgende zaken te overwegen:

  • Ieder jaar over te stappen naar een andere sportschool;
  • Opzeggen bij jouw huidige sportschool (in mijn geval: Basic-Fit) en hierna opnieuw een abonnement bij dezelfde sportschool af te sluiten.

Waarom is het slim om op te zeggen en/of over te stappen naar een andere sportschool?

De reden waarom het slim is om op te zeggen is dat sportscholen mensen willen lokken met acties. De huidige actie bij Basic-Fit is als volgt:

  • Sport de eerste 8 weken gratis;
  • Geen inschrijfgeld;
  • Gratis sporttas cadeau.

Andere sportscholen zullen weer andere misschien wel gunstigere acties hebben. Een sportschool zal altijd doen alsof een actie tijdelijk is maar ze hebben eigenlijk altijd een actie zoals bovenstaande die misschien een klein beetje afwijkt t.o.v. vorige. Laat je hierdoor dus niet verleiden door dit te interpreteren als dat je haast zou moeten maken.

Hoeveel geld kan ik besparen op mijn sportschool abonnement door op te zeggen?

Het is voor iedereen verschillend omdat niet iedereen bij dezelfde sportschool sport. In dit voorbeeld zal ik voor mijzelf een uitwerking maken voor Basic-Fit.

Mijn huidige kosten per maand voor mijn sportschool abonnement:

Momenteel betaal ik 21.66 euro per maand (let op: niet per week). Op jaarbasis kost mij dit 12 * 21.66 euro = 259.92 euro.

Het beste alternatief goedkoopste nieuwe sportschool abonnement:

Het goedkoopste nieuwe abonnement van Basic-Fit kost 19.99 euro per vier weken. In een jaar zitten normaal gesproken 52 weken. De huidige actie is 8 weken gratis sporten. Dit aantal weken haal ik er daarom van af. Als ik het aantal weken van 44 deel door vier kom ik uit op 11 betalingen. Dit vermenigvuldig ik vervolgens met 19.99 euro wat een jaarbedrag geeft van: 11 * 19.99 euro = 219,89.

Hoeveel geld kan ik besparen per jaar door te kiezen voor het nieuwe sportschool abonnement?

De besparing is 259.92 – 219.89 = 40.03 euro. Dit lijkt misschien niet de moeite waard maar als je krap bij kas zit zou dit een slimme manier kunnen zijn om ieder jaar ongeveer twee maanden (8 weken) gratis te kunnen sporten. In procent is dit een besparing van 15.4% per jaar (berekening: 40.03 / 259.92 * 100%).

Bonus tip om geld te besparen door te betalen via creditcard in plaats van automatische incasso:

Wat ik zelf doe bij Basic-Fit om heel makkelijk 2% extra korting te regelen in de vorm van cashback is door in te stellen dat ik met VISA wil betalen en niet via automatische afschrijving. Hier kun je meer lezen hoe ik 2% cashback krijg met mijn MCO VISA card betalingen. Dit kun je doen door de automatische incasso te blokkeren op jouw bankrekening. Vervolgens krijg ik dan een melding dat ik niet meer kan sporten alvorens ik de openstaande rekening betaal. Dit kun je dan in de ‘My Basic-Fit’ betalen via creditcard (Mastercard of VISA) zonder problemen. Officieel bestaat deze optie om standaard mee te betalen niet maar als een automatische incasso mislukt dan krijg je die optie wel steeds opnieuw eenmalig voorgeschoteld.

Het is misschien niet echt de moeite waard volgens jou maar als je de 2% cashback combineert met jaarlijks opzeggen en opnieuw een abonnement afsluiten bij Basic-Fit dan zou ik in mijn geval ieder jaar 17.4% korting kunnen krijgen bij Basic-Fit door slim actie te ondernemen. Misschien is iets soortgelijks ook wel mogelijk bij jouw sportschool.

2% korting bij maandelijkse betaling via ‘MCO VISA Ruby Red Card’ voor Basic Fit abonnement

Lees ook: OPTIMAAL BETALEN = GELD BESPAREN  | TOT 11% CASHBACK

Wat is het nadeel van opzeggen en dan opnieuw een abonnement afsluiten bij dezelfde sportschool?

Het nadeel van opzeggen bij dezelfde sportschool en opnieuw een jaarabonnement af te sluiten is dat je de flexibiliteit verliest. Met flexibiliteit bedoel ik dat je op elk moment (na een opzegtermijn van één maand) kunt beslissen om naar een andere sportschool te gaan of helemaal te stoppen met fitness. Deze flexibiliteit vind ik zelf veel waard gezien de beperkte besparing van 40 euro per jaar. Aan de andere kant: stel je gaat verhuizen en er is geen Basic-Fit in de buurt dan kun je ook sowieso opzeggen ook al heb je een jaarabonnement. Hiermee heb je eigenlijk ook al flexibiliteit mocht het nodig zijn.

Conclusie jaarlijks geld besparen op sportschool abonnement

Als jij bent van het type iedere euro is er eentje dan zou je met behulp van bovenstaande informatie ieder jaar geld kunnen besparen bij jouw sportschool door op te zeggen. Zelf kies ik ervoor om het niet te doen omdat ik stiekem had gehoopt dat het mij meer zou opleveren dan 40 euro per jaar. Als je er procentueel naar kijkt is een besparing van 15.4% per jaar zeker wel de moeite waard. Indien je het ziet als rendement op een investering (in jouw gezondheid) dan krijg je dit bijna nergens en zou het slim kunnen zijn. De besparing van 2% op mijn jaarabonnement bij Basic Fit doe ik wel consequent door met mijn MCO Visa card te betalen in plaats van automatische incasso. Als je dit combineert krijg je een korting van 17.4% per jaar.

Ben jij lid van een sportschool? Indien ja, onderneem jij ieder jaar actie om hierop geld te besparen? Laat het weten in een reactie onderaan deze blog. Ik ben benieuwd.

Lees ook: GELD BESPAREN: 5 BESPAARTIPS | FINANCIEEL ONAFHANKELIJK

Delen:

2 Antwoorden aan “Geld besparen sportschool abonnement | 17% korting 💪”

  1. Interessant die optie om via VISA/MasterCard te betalen. Je geeft aan dat dit geen officieel ondersteunde betaalmogelijkheid is. Mag ik vragen hoe je deze optie ontdekt hebt?

    1. Vanwege de Corona crisis had ik alvast de automatische incasso geblokkeerd op mijn ING betaalrekening. Dit om te voorkomen dat ze geld zouden afschrijven terwijl ze dicht zouden zijn. Zo gauw de sportscholen dan weer zouden openen was mijn plan om de automatische incasso te deblokkeren. Toen de sportscholen weer open gingen kreeg ik de melding in m’n Basic-Fit account of ik de openstaande bedragen wilde betalen met ‘creditcard’. Op deze manier ben ik erachter gekomen. Sindsdien betaal ik het altijd op deze manier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.