Energiecollectief waarom ik mijzelf altijd inschrijf?

Energiecollectief: waarom ik mijzelf altijd inschrijf? ⚡ ☀️

Delen:

Geld besparen op gas en/of elektriciteit door in te schrijven voor een energiecollectief

Een energiecollectief is een groep samenwerkende mensen die zich tijdelijk verenigen door inschrijving via een energiecollectief organisator. Een voorbeeld van zo’n non-profit organisator is de Consumentenbond. De hoofdreden waarom dit gedaan wordt is om geld te besparen op gas en/of elektriciteit. Vandaag kreeg ik weer een e-mail update van de Consumentenbond. Hierin stond dat het wederom mogelijk is om mee te doen aan het eerstvolgende energiecollectief. Vereniging Eigen Huis heeft ook regelmatig een collectief. Door een potentiële hoeveelheid klanten via een collectief te bundelen wordt het voor een energieleverancier interessant om een goed aanbod te doen. Dit aanbod is soms (veel) beter dan als jij zelf zou gaan vergelijken op vergelijkingswebsites. Meerdere energieleverancier doen mee en ze willen natuurlijk allemaal een zo goed mogelijk aanbod doen. Zelf heb ik de voorkeur om alleen mee te doen aan energiecollectieven van onafhankelijke non-profit partijen.

Lees ook: Beste energieleverancier voor zonnepanelen in 2020

Email uitnodiging van de consumentenbond om in te schrijven voor het energiecollectief
Email uitnodiging van de consumentenbond om in te schrijven voor het energiecollectief

Hoe werkt inschrijven voor een energiecollectief?

Een energiecollectief werkt heel eenvoudig en bestaat uit slechts vier stappen:

 • Start inschrijving via de website van de organisator van het energiecollectief (notificatie via e-mail als je eerder hebt meegedaan);
 • De veiling waarbij verschillende energieaanbieders een aanbod zullen doen aan de organisator van het energiecollectief;
 • Het aanbod waarbij de organisator van het energiecollectief de beste aanbiedingen uit kiest waarbij je deze via e-mail ontvangt;
 • Het aanbod is een beperkte tijd geldig en op een gegeven moment wordt het collectief gesloten en kun je niet meer gebruik maken van het aanbod.
Stappen van een energiecollectief met de consumentenbond als voorbeeld
Stappen van een energiecollectief met de consumentenbond als voorbeeld
Zo werkt het energiecollectief bij de Consumentenbond

Voordelen van inschrijven bij het collectief

 • Door het meedoen aan een collectief is een goede deal te regelen en kan je gemakkelijk zonder gedoe overstappen;
 • 100% groene stroom (een goed gevoel en goed voor het milieu);
 • Gemakkelijk online doorgeven of je van een aanbod gebruik wilt maken en de organisator van het energiecollectief doet de rest (waaronder opzeggen bij je huidige energieleverancier);
 • Je kunt je vrijblijvend inschrijven waarbij je nergens aan vast zit;
 • Veel deelnemers aan het energiecollectief waardoor een grote kans op een goede aanbieding;
 • Duidelijk proces van start inschrijving, veiling, aanbod en sluiting van het collectief.

Nadelen van inschrijven bij het collectief

 • Indien je een energiecontract eerder of later afloopt dan de uitkomst van het energiecollectief kan je hieraan nog niet meedoen omdat dit zou kunnen resulteren in een boete bij je huidige energieleverancier;
 • Het kost je tijd om je huidige energieleverancier te vergelijken met het aanbod van de aanbieder van het energiecollectief;
 • Het kost je vijf tot tien minuten om jezelf in te schrijven op een energiecollectief als je de juiste gegevens wilt doorgeven waaronder je energieverbruik per jaar etc.;
 • Het aanbod van het collectief hoeft niet per sé de beste in de markt te zij als je gaat vergelijken via vergelijkingswebsites. Indien je dit wilt controleren kost dat ook tijd en voor je het weet ben je een uur bezig;
 • Een verlengingsaanbod van je huidige leverancier is soms beter dan een aanbod van het energiecollectief.

Waarom kies ik er altijd voor om mijzelf in te schrijven voor een energiecollectief?

Door mijzelf in te schrijven krijg ik op een gegeven moment een aanbod waarmee ik kan vergelijken of mijn huidige aanbod nog marktconform is. Hierbij is het belangrijk jezelf niet blind te starten op de kilowatt per uur prijs (variabele kosten) maar ook goed naar de vaste kosten te kijken. Vaak is het het verstandigst om te kiezen voor een energieleverancier met lage vaste kosten indien je niet veel energie verbruikt. De vaste kosten maken namelijk proportioneel een groter gedeelte van je energiekosten uit als je weinig energie verbruikt. Bovendien heb je als je zonnepanelen op je dak hebt liggen soms een negatief verbruik (je levert energie terug). In dit geval zou het natuurlijk mooi zijn als je vaste kosten dan zo laag mogelijk zijn.

Conclusie wel of niet inschrijven voor een energiecollectief

Een energiecollectief vind ik persoonlijk altijd interessant om aan mee te doen. Ook bij een langlopend contract is het de moeite waard om in de gaten te houden of je huidige energiecontract nog marktconform is. Als je dit niet interesseert dan kun je beter alleen meedoen aan een collectief als je energiecontract op korte termijn afloopt. Ten slotte, het fijne van meedoen aan een collectief is dat je nergens aan vastzit en als je vervolgens beslist om gebruik te maken van een aanbod dat de organisator van het collectief vervolgens alles voor je regelt. Mijn huidige aanbieder van energie is Budgetenergie waarvan ik oorspronkelijk klant ben geworden via een goed aanbod van een energiecollectief.

Lees ook: 2020 het jaar om in zonnepanelen te investeren | mijn ervaring

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.