Geld sparen via Openbank 2% rente of 0.2% rente

Openbank: tot 2% rente en toch spaar ik bij de ING 🦁

Delen:

Bij Openbank is het sinds kort mogelijk om tegen een rente van 0.20% tot 2% rente te sparen op een variabele spaarrekening. Bij mijn reguliere bank ING krijg ik een rente van 0.01%. Dit is een verschil van 2000% of 20 keer zo weinig als ik het vergelijk met 0.20%. Indien ik het vergelijk met de 2% rente dan is het verschil 20000% of 200 keer zo weinig. En toch, blijf ik mijn geld sparen bij de ING. Gek? Nee, ik leg je in deze blog uit waarom ik er voor kies om géén geld te sparen bij Openbank. De hoofdreden is overigens wel dat ik al klant ben van de Openbank vanwege een inmiddels verlopen actie en hierdoor niet in aanmerking kom voor 2% rente de eerste zes maanden. Openbank heeft momenteel een nieuwe spaaractie waarbij je een UEFA voetbal kunt winnen.

Openbank 2% rente het eerste half jaar (tot 5000 euro) en 0.2% rente hierna
Openbank 2% rente het eerste half jaar (tot 5000 euro) en 0.2% rente hierna

Lees ook: Wel of niet overstappen van ING naar nieuwe internet bank?

Nadelen sparen bij Openbank

Geen flexibiliteit bij Openbank

Als ik geld van mijn ING spaarrekening overmaak naar de Openbank spaarrekening dan staat het spaargeld er niet direct op. Het duurt dan bijvoorbeeld een dag wat ik een zeer groot nadeel vindt. Hierdoor lever je flexibiliteit in die je anders wel hebt. Nadat het spaargeld er eenmaal op staat duurt het ook meer dan één dag voordat je je spaargeld weer retour kunt overmaken. Als je het spaargeld nodig hebt kun je er hierdoor niet snel over beschikken. Als ik dit vergelijk met mijn ING spaarrekening dan kan ik in een ogenblik mijn spaargeld overmaken van mijn variabele rente spaarrekening naar mijn betaalrekening. Deze flexibiliteit is mij veel waard!

Een rente van 0.20% is ook weinig

De reguliere rente van Openbank is tot wel 2000% of 20 keer zoveel als dat ik bij mijn ING bank krijg. Laten we eerlijk zijn dit klinkt als heel veel meer rente maar alsnog is een rente van 0.20% weinig. Op een bedrag van 3000 euro spaargeld resulteert dit in 6 euro aan rente per jaar en dan moet je er het hele jaar niet aan komen. Bij de ING krijg ik op dezelfde hoeveelheid spaargeld 0.30 euro aan rente. Echter, bij de ING krijg ik ook rentepunten waarmee ik geld kan besparen. Ik denk dat de totale hoeveelheid rente punten die ik per jaar spaar mij meer opleveren in geld dan dat ik bij Openbank aan rente zou kunnen verdienen.

Geld op een deposito spaarrekening vastzetten levert meer op

De Openbank spaarrekening is een variabele spaarrekening. Hierdoor kun je op elk moment over je geld beschikken. Het nadeel hiervan is dat je minder rente krijgt dan op een spaardeposito. Via Raisin is het bijvoorbeeld mogelijk mogelijk om 0.65% rente te krijgen als je je geld zes maanden vastzet. Als je kiest om het geld nog langer vast te zetten krijg je een nog hoger rente percentage. Indien je hierbij de welkomstbonus optelt zou het verstandig kunnen zijn (als een hoge rente je doel is) om na het 1e half jaar als de 2% rente voorbij is een herinnering in te stellen. Op dat moment kan je dan bepalen om het geld retour te boeken naar je reguliere bank- of spaarrekening of voor langere tijd vast te zetten in een spaardeposito.

Voorbeeld rente percentages bij Raisin bij vastzetten spaargeld voor zes maanden

Een Spaanse spaarrekening

De spaarrekening van Openbank is niet Nederlands. Het is een buitenlandse rekening gesitueerd in Spanje. De taal van de Openbank app en website etc. is overigens wel gewoon in het Nederlands.

iDeal geld storten op de rekening is niet mogelijk

Het is niet mogelijk om in een ogenblik via iDeal spaargeld te storten op je spaarrekening. Het is enkel mogelijk om via een overboeking spaargeld op de spaarrekening van Openbank te zetten.

Voordelen sparen bij Openbank

2% rente de eerste zes maanden tot 5000 euro en 0.20% rente hierna plus boven de 5000 euro

Als je een nieuwe klant wordt bij Openbank dan heb je recht op 2% rente. Dit is enkel de de eerste zes maanden geldig vanaf een bedrag van één euro en tot een bedrag van 5000 euro. Op een bedrag van 5000 euro is 2% rente na een half jaar in totaal 50 euro. Het resterende half jaar verdien je vervolgens 0.2% rente op 5000 euro, dit resulteert in 5 euro na een half jaar. Vanaf 5000 euro ontvang je overigens altijd 0.2% rente ook tijdens de eerste zes maanden. Dit is tien keer zo weinig maar bij de 0.2% rente geldt geen maximum bedrag zoals bij de 2% rente van 5000 euro.

Inleg2% rente in 1e half jaar0.2 % rente in 2e half jaarRente in totaal
100010111
200020222
300030333
400040444
500050555
Berekening rente bij Openbank 2% en 0.2%

Lees ook: tot 8.63% rente via digitale koopzegels sparen bij Albert Heijn

De Openbank rekening is volledig gratis en iedere maand wordt de rente gestort

De spaarrekening van Openbank is volledig gratis en er zijn geen onderliggende verborgen kosten. Er zijn geen addertjes onder het gras. De rente wordt maandelijks op je spaarrekening gestort. Dit werkt motiverend en zorgt ervoor dat je minder snel geneigd bent om je spaargeld weer retour te boeken naar je betaalrekening. Althans, dat is bij mij meestal het geval. Hierdoor wordt de rente tastbaarder dan dat je het slechts eenmalig per jaar op je rekening ontvangt.

Flexibiliteit in opnemen van je spaargeld en rente

Het is altijd mogelijk om al je spaargeld of een gedeelte daarvan op te nemen en retour te boeken naar je Nederlandse bankrekening. Dit geldt ook voor de opgespaarde rente van je spaarrekening. Het enige nadeel hiervan is dat je vervolgens ongeveer één dag moet wachten voordat het bedrag op je Nederlandse bankrekening staat.

Wéér een spaarrekening erbij

Tegenwoordig worden we overspoeld met nieuwe bank- en spaarrekeningen van nieuwe digitale banken. Elke bank biedt net weer iets anders en het is verleidelijk om ze uit te proberen. Het nadeel hiervan is wel dat je op een gegeven moment teveel verschillende rekeningen hebt en besluit een aantal niet tot weinig te gebruiken. Het is dan eigenlijk zonde van de tijd om wéér een rekening erbij te openen.

Conclusie

De eerste zes maanden na de opening van de spaarrekening bij Openbank krijg je 2% rente (tot 5000 euro). Kijk, dat is tenminste de moeite waard. Zeker als je dit vergelijkt met de rente van 0.01% rente dat ik bij mijn ING bank krijg. Na de eerste zes maanden (en vanaf 5000 euro) wordt het 0.2% rente en vanaf dat moment een stuk minder interessant. Dit is het moment dat je kan besluiten om je geld op de Openbank variabele spaarrekening te houden, het over te boeken naar een spaardeposito voor langere tijd via bijvoorbeeld Raisin, of het retour te boeken naar je eigen vertrouwde bankrekening. Aangezien ik al Openbank klant ben, kom ik helaas niet meer in aanmerking voor 2% rente. Anders had ik zeker van de 2% rente actie gebruik gemaakt.

Welke spaarrekening gebruik jij en is deze variabele of een deposito rekening? Ik ben benieuwd. Laat het weten in een reactie onderaan deze blog.

Disclaimer: sommige linkjes zijn referral links. Hierbij krijgt Geldhamster.nl een kleine vergoeding als bijdrage in de kosten van deze blog en om deze te kunnen blijven verbeteren. Dit is geen betaalde promotie blog.

Delen:
Gesponsord

2 Replies to “Openbank: tot 2% rente en toch spaar ik bij de ING 🦁”

  1. Ik vind de digitale banken / fintech initiatieven super interessant en heb er hoge verwachtingen van, maar ik merk ook dat ik nog tegen teveel tekortkomingen aanloop om een bank als ING te vervangen. Onder meer iDeal-betalingen, en een niet Nederlandse IBAN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll Up