Geld besparen: 5 bespaartips om direct geld te besparen

Geld besparen: 5 bespaartips | Financieel Onafhankelijk

Delen:

Vijf essentiƫle bespaartips om geld te besparen en financieel onafhankelijk te worden

Om financieel onafhankelijk te worden geef ik je in deze blog vijf bespaartips waarmee je direct aan de slag kunt om geld te besparen. Het zijn essentiƫle tips, die als je ze begrijpt, kunnen helpen om zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te worden. De blog eindigt met een drie-stappen plan waarmee je de bespaartips naar je dagelijks leven kunt vertalen. Veel succes met besparen, verdienen en investeren!

Bespaartip 1: iedere bespaarde euro is netto

Iedere euro die je bespaart is netto. Dit betekent dat je er al belasting over hebt betaald. Een voorbeeld van een netto bedrag is het (gespaarde) geld op je particuliere betaalrekening en spaarrekening.

Als je besluit om geld te (be)sparen dan is iedere euro die je bespaart een netto besparing. Dit is belangrijk om te begrijpen als je financieel onafhankelijk wilt worden. Ik vind het daarom een essentiƫle bespaartip die enorm motiverend kan werken. Stel je hebt als financieel doel om aan het einde van het jaar 3600 euro bij elkaar gespaard te hebben. Dit kun je bij elkaar sparen door iedere maand 300 euro aan geld te besparen. Als je ƩƩn euro bespaart kan je ook ƩƩn euro extra inleggen om je financiƫle doel te bereiken. In twaalf maanden of ƩƩn jaar heb je je doel dan bereikt: 12 * 300 = 3600 euro.

Bespaartip 2: iedere verdiende euro is bruto

Iedere euro die je (extra) verdient is bruto. Dit betekent dat je er nog geen belasting over hebt betaald. Een voorbeeld hiervan is je salaris en vakantiegeld. Als je besluit om (meer) geld te verdienen dan is iedere euro die je verdient niet gelijk aan het bedrag dat je overhoudt. Ook dit is belangrijk om te begrijpen als je financieel onafhankelijk wilt worden.

We zullen voor deze tip hetzelfde voorbeeld pakken als bij de voorgaande tip om geld te besparen. Het financiƫle doel is om aan het einde van het jaar 3600 euro bij elkaar te hebben. Om dit doel te kunnen bereiken besluiten we om meer te gaan werken want het lukt niet om geld over te houden elke maand. Hierdoor verdienen we 400 euro bruto per maand extra. Hierover moet belasting betaald worden. Hiervan blijft bijvoorbeeld 300 euro over. Met andere woorden: als je ƩƩn euro extra verdient mag je hiervan slechts 0.75 euro houden. Net als in het voorbeeld bij de vorige tip kunnen we nu iedere maand 300 euro inleggen om ons financiƫle doel van 3600 euro aan het einde van het jaar te bereiken. In 12 maanden of ƩƩn jaar heb je je doel dan bereikt: 12 * 300 = 3600.

Bespaartip 3: focus op geld besparen en daarna geld verdienen

Het is belangrijk om altijd eerst te focussen op het besparen van geld. Elke ƩƩn euro besparing is namelijk ook ƩƩn euro waard (de belasting is al betaald). Hierna is het pas zinvol om meer geld te gaan verdienen. Waarom zou je meer gaan werken om meer geld te verdienen terwijl je toch niks (be)spaart. Hierdoor zul je je financiƫle doel van 3600 euro aan het einde van het jaar nooit bereiken omdat er onderaan de streep alsnog geen geld overblijft. Het is daarom het slimste om geld besparen Ʃn geld verdienen te combineren. Als we het voorbeeld van de vorige twee tips erbij pakken, zou dit betekenen dat je iedere maand 300 euro bespaart en 300 euro (extra) verdient. In totaal is dit 600 euro per maand. Door de combinatie van besparen en verdienen bereik je je financiƫle doel twee keer zo snel: 6 * 600 = 3600.

Bespaartip 4: geld besparen door geld voor je te laten werken

Naast de combinatie van geld besparen en verdienen is er nog een manier om het financiĆ«le doel van 3600 euro aan het einde van het jaar sneller te bereiken. Het geld dat je bespaart en (extra) verdiend kan je namelijk ook investeren. Stel je eens voor dat je 7% rendement behaalt op het geld dat je besluit te investeren. Om 3600 euro te bereiken hoef je hierdoor minder te besparen en minder (extra) te verdienen als je dit bedrag in een half jaar jaar wilt bereiken. Elke maand moet je dan in totaal 560.75 euro besparen en verdienen bij een rendement van 7%. De berekening is als volgt: 560.75 * 6 * 1.07 = 3600 euro. Door het geld te investeren hoef je niet 600 euro per maand te besparen en verdienen om je doel te bereiken. In plaats daarvan mag het 39.25 euro minder zijn (600 – 560.75).

De 39.25 euro die je bespaart kan je uitgeven aan leuke dingen. Nog beter is het om dat bedrag alsnog te investeren. Als we het vorige voorbeeld pakken dan zouden we aan het einde van het half jaar: 600 * 6 * 1.07 = 3852 euro euro hebben. Dit is 252 euro meer! Als je het geld kunt missen is het daarom slim om altijd zoveel mogelijk geld te investeren om je financiƫle doelen zo snel mogelijk te bereiken. 39.25 euro besparen of 252 euro in totaal meer hebben aan het einde van het jaar? Ik zou het wel weten.

Bespaartip 5: pas op voor ‘lifestyle inflation’

Stel je eens voor dat je momenteel 3000 euro netto verdiend per maand en hieraan gewend bent. Op een gegeven moment krijg je 4000 euro netto per maand aangeboden om ergens anders te gaan werken. De baan lijkt je leuk en je besluit het te doen. Vanaf die dag ga je 1000 euro netto per maand meer verdienen. Veel mensen zullen vanaf dat moment ook meer geld gaan uitgeven. Meer geld uitgeven als je meer gaat verdienen heet ‘lifestyle inflation’ of in het Nederlands: levensstijl inflatie. Normaal gesproken betekent inflatie dat iets duurder wordt. Bij levensstijl inflatie wordt je leven duurder omdat je zelf besluit meer uit te geven. Vaak gaat dit overigens ongemerkt. Als het je doel is om financieel onafhankelijk te worden wil je dit natuurlijk voorkomen. Door ‘lifestyle inflation’ blijf je helaas juist financieel afhankelijk.

Voorbeelden van levensstijl inflatie

Door middel van twee voorbeelden wordt het misschien duidelijker wat ‘lifestyle inflation’ precies is. Daarnaast zal dit je helpen met het herkennen ervan in je dagelijks leven. Als je weet hoe je het kan herkennen is het gemakkelijker om het voor jezelf te voorkomen!

Het eerste voorbeeld van levensstijl inflatie heeft met boodschappen doen te maken. Stel je voor dat je gewend bent om huismerk boodschappen te kopen bij de Lidl. Na je salarisverhoging van 1000 euro besluit je om vanaf dat moment enkel nog boodschappen te doen bij de Albert Heijn. Niet om huismerk producten te kopen want dat is plotseling niet meer lekker genoeg. In plaats daarvan worden alleen nog A-merken gekocht.

Een ander voorbeeld van ‘lifestyle inflation’ is als je besluit om niet langer bij de Basic Fit te sporten. Je sport er al heel lang en het heeft alles wat je nodig hebt. Sinds je salarisverhoging heb je opeens het gevoel dat deze sportschool niet goed genoeg meer voor je is. Een sportschool zonder sauna en zwembad dat is niks. Deze luxe heb je verdiend want je werkt toch zo hard? Je kiest voor de duurste sportschool in de buurt.

Drie-stappen plan om financieel onafhankelijk te worden

Stap 1: Geld besparen

Je bent financieel bewust bezig als je ervoor kiest om geld te besparen want iedere Ć©Ć©n euro bespaart is Ć©Ć©n euro waard.

Stap 2: Geld verdienen

Als dit op orde is, focus je je hierna op (meer) geld verdienen. De impact van (extra) verdienen is minder groot als besparen. Van elke euro die je verdient mag je bijvoorbeeld slechts 0.75 euro houden door belasting. Hierbij blijft het belangrijk om niet in de val te trappen van ‘lifestyle inflation’.

Stap 3: Geld investeren

Als je zowel geld bespaart als verdient is het tijd om geld te investeren. Hierdoor word je sneller financieel onafhankelijk. Je hoeft namelijk minder te besparen en verdienen om je doel te bereiken. Op de investering verdien je namelijk een rendement. Daarnaast is het natuurlijk zo dat als je besluit om niet minder te besparen en verdienen je je doel nog sneller kunt bereiken.

Tot slot

Indien je geld wilt besparen op je boodschappen en je hebt al een creditcard of debitcard zou je mijn artikel over Curve kunnen lezen. Hierin vertel ik je o.a. hoe je 1% cashback kunt verdienen op je boodschappen bij de Aldi en de Lidl. Daarnaast hebben ze een actie waarbij je gratis een totaal van 5.60 euro cashback krijgt. Hiermee kan je gratis boodschappen doen.

Dit waren mijn essentiƫle bespaartips om mee te beginnen als het je doel is om financieel onafhankelijk te worden. Wat zijn jouw bespaartips om financieel onafhankelijk te worden? Laat het weten in een reactie. Ik ben zeer benieuwd!

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.